Hamarosan érkezik az elektromos nyugta

2023.08.02. 11:29
Megkezdheti működését a közeljövőben az elektromos nyugta (e-nyugta) rendszere. Az e-nyugta egy állami szolgáltatás lesz, melynek lényege, hogy minden bolti vásárlásunk nyugtája és bizonylata elérhetővé válik egy digitális gyűjtőhelyen. Ennek segítségével már nemcsak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz jutnak el a pénztárgép adatai, hanem hozzánk, a vevőkhöz is.

Hamarosan a telefonunkon is elérhetjük a bolti vásárlásaink nyugtáit, ugyanis a közeljövőben elindulhat az elektromos nyugta rendszere – írja a Világgazdaság. Az e-nyugta egy olyan adatbázis, amely gyűjti és rendszerezi a fogyasztók vásárlásairól kiállított nyugtáit, blokkjait, számláit, jótállási, valamint garanciajegyeit.

Ez az új rendszer az online pénztárgéprendszer továbbfejlesztett verziója. A Világgazdaság megkereste a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, akik támogatják az e-nyugtával kapcsolatos terveket.

A kamara támogatja, hogy átláthatóbbá váljon a magyar gazdaság, ehhez pedig fel kell használni a digitalizációban rejlő lehetőségeket. […] A pénzügyi megoldásainkat gyorsítani kell, máskülönben elzúg mellettünk a technológiai fejlődés, káraink pedig hatalmasak lesznek

– mondta Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke, Vágujhelyi Ferenc a lapnak adott tavaszi nyilatkozatában elmondta, hogy az e-nyugta adatbázisát a felhasználók bármikor megtekinthetik, és kereshetnek is benne. Az összes nyugtát, blokkot, számlát, jótállási és garanciajegyet tárolni fogja, így nem kell majd cetliket felhalmoznunk, minden elérhető lesz a telefonunkon az e-nyugta rendszerében.

Ezentúl senkit sem hajthat el egyetlen kereskedő sem a nyugta vagy a jótállási papír hiányára hivatkozva, ahogy az sem okozhat gondot, ha kifakul a nyomtatott vagy kézzel írt szöveg

– tette hozzá az elnök.

Az új e-pénztárgépekből a nyugta adatai a rendszer segítségével nemcsak a NAV-hoz, hanem a vevőhöz is azonnal eljutnak.

A jogalkotás megkezdte az e-nyugta rendszerével kapcsolatos szabályok kialakítását, már meg is születtek az első passzusok. A NAV nemcsak a fejlesztőkkel, de az érintett piaci szereplőkkel is folyamatosan egyeztet.