Szalakóta-fészekaljat találtak a Felső-Kiskunságban

2023.08.02. 11:46
A Madártani Egyesület munkatársai a Felső-Kiskunságban tízfiókás szalakóta-fészekaljat találtak. A faj jellemzően három-öt tojásos fészekaljakat rak, ritkán hattojásos is előfordul, de a tíztojásos fészekalj abszolút rekordnak számít.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) júliusban Lajosmizse határában tíztojásos szalakóta-fészekaljat talált – adta hírül az MTI. A szalakóta leggyakrabban három-öt tojásos, ritkább esetben hattojásos fészket rak, a most talált tíztojásos fészek példa nélküli.

Ebben az esetben szinte biztosan úgynevezett „összetojásról” van szó. Ekkor több tojó rak ugyanabba a fészekbe tojásokat.

A szalakóták fokozottan védettek, az MME budapesti helyi csoportja minden évben ellenőrzi a számukra kihelyezett mesterséges odúkat.

Az ellenőrzéseknél a fiókák jelölőgyűrűt kapnak, ez lehetőséget ad az azonosításukra, vonulásuk és területhűségük ellenőrzésére is.

A szalakótaállomány a 80-as években omlott össze Magyarországon, mindössze 300-400 pár madár maradt csak. Az MME elkezdte segíteni a fajt mesterséges odúk tömeges kihelyezésével, a 2000-es években pedig két nagy európai uniós pályázat is hozzájárult ahhoz, hogy  a magyarországi szalakótaállomány jelenleg már 2500 pár felett van.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.