Mesterséges intelligencia segíti a rendőröket Angliában

2023.08.05. 10:14
Egy mesterséges intelligenciát (AI) használó rendőrségi kémkamerás furgon több száz embert észlelt, akik a volánnál mobiltelefont használtak, vagy nem kapcsolták be a biztonsági övet. A Hampshire és Wight-szigeti rendőrség és a Thames Valley-i rendőrség július 17. és 21. között hajtotta végre az akciót, amelynek célpontjai a személygépjárművek voltak.

A mesterséges intelligenciával felszerelt rendőrautó igazán hatékonynak bizonyult, már első bevetésén több száz szabálytalankodót azonosított – írja a BBC News.

A furgon két kamerát alkalmaz az azonosításhoz, az elsőt sekély szögben állítják be, így az képes azonosítani a vezető füléhez közel lévő mobiltelefont, illetve azt, hogy a vezető viseli-e a biztonsági övet. A második meredekebb látószöggel rendelkezik, hogy lássa, ha a mobiltelefont SMS-re használják.

A furgon 86 olyan járművezetőt azonosított, akiknél fennált a telefonhasználat gyanúja, 273 olyan járművezetőt vagy utast, akiknél a biztonsági öv használatának elmulasztása volt gyanús, valamint 132 mechanikai szabálysértést, amelyek a járművekkel kapcsolatos problémákhoz kapcsolódtak az egyhetes akció során.

Ezenkívül öt letartóztatásra került sor kábítószeres vezetés miatt. 

Simon Gomer, az útbiztonságért felelős egység vezetője elmondta, a technológia rávilágított, milyen gyakoriak a szabálysértések. Úgy fogalmazott,

nagyon izgalmas időket élünk, és ez nagyszerű lehetőség volt mindkét erő számára, hogy kihasználja a mesterséges intelligencia legújabb lehetőségét. Továbbra is azt az üzenetet fogjuk terjeszteni, hogy a figyelmetlen vezetés életveszélyes, a szabálysértések büntetést vonnak maguk után, és a társadalmi szokásoknak meg kell változniuk.

Nem ez az első alkalom, hogy az AI bünteti a szabálytalankodókat

Ahogy arról korábban írtunk, egy amerikai busztársaság megelégelte, hogy az autósok állandóan elfoglalják a buszsávot, így a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.

A Big Blue Bus busztársaság a szélvédőkre szereltetett fel két kamerát, amik felvételt készítettek a buszsáv történéseiről és megbüntették az ott szabálytalanul közlekedő sofőröket.