Egy magyart klímakutatót választottak alelnöknek az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületbe

2023.08.06. 13:04
Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót a közelmúltban választották meg az ENSZ által létrehozott Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnökévé. A testület alapvető célja úgy összegezni a tudományos ismereteket, hogy azok minden kormány számára elfogadhatóak legyenek, és ne szítsanak konfliktust a későbbiekben.

Az 1988-ban alapított testület nemrégiben választotta alelnökévé Ürge-Vorsatz Diánát, egy magyar klímakutatót – írja az Infostart. A hölgy nyilatkozatában elmondta: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy el tudta nyerni 90 ország bizalmát, és megkapta az egyik alelnöki posztot a háromból.

A megtiszteltetés mellett óriási felelősséget is érez. Úgy fogalmazott,

az éghajlatváltozással kapcsolatos döntéseken és az ezekkel kapcsolatos nemzetközi egyezményeken egyre nagyobb a politikai nyomás, hiszen hatalmas gazdasági érdekekről vagy ellenérdekekről is szó van.

Kiemelte, hogy az éghajlatváltozási politikában hatalmas pénzáramlásokról beszélhetünk, minden állam rengeteget vállal a problémából. Ez pozitív hozadékkal járt a klímakutató szerint, ugyanis elmondása alapján az ENSZ tavaszi jelentésében leszögezte, a Föld lekerült a legrosszabb éghajlatváltozási pályáról. Ez azt jelentette volna,

hogy az évszázad végére akár 5-6 Celsius-fokot is emelkedhetett volna a bolygó átlaghőmérséklete.

A vállalásoknak és a károsanyag-kibocsátások csökkentésének köszönhetően „csak” 2,5-3 fokos emelkedés várható. „Ez sajnos még mindig nagyon ijesztő, mert már egy 1,5 fokos melegedés is visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat be” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az ENSZ továbbra is hangsúlyozza, minden tizedfoknyi melegedés számít, és nagyon fontos megállítani a globális felmelegedést.