2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Ezer szalmaszálból készült az aratókoszorú a Bazilikában

2023.08.08. 06:32
Csaknem egy hónapon át fonták Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült aratókoszorút, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között helyeztek el a budapesti Szent István Bazilikában.

A Magyarok Kenyere program 2018 óta hagyományos és kiemelt eleme a magyar gazdák összefogását jelképező monumentális aratókoszorú megfonása, amelyet az aratást követően a betakarított friss búzaszálakból készítenek – közölte a NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft. 

Az idei, mintegy 160 centiméter széles és 200 centiméter kerületű aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke; Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos alelnöke; Nagyné Legény Ildikó, a Magosz Gazdasszony tagozatának elnöke; Nagy Sándorné iparművész; Bata Sándorné és Pongor Gábor Lászlóné hajdúnánási szalmafonó asszony; Berencsi Mária, a helyi sajátosságok műhely csoportvezetője; valamint Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője mutatta be a Szent István Bazilikában.

Az aratókoszorúval fejezzük ki köszönetünket a magyar gazdáknak, akik a kockázatokat vállalva idén is megküzdöttek a termésért

– fogalmazott Jakab István.

Az aratókoszorút a Szent István Bazilika újonnan kinevezett plébánoshelyettese, Kovács Zoltán atya vette át, aki imádságban kérte a Jóisten áldását a gazdákra, malmokra, pékekre és az asszonyokra.

A könyörgést követően pedig áldást mondott az aratókoszorúra, amely október végéig tekinthető meg a Bazilika szentélyében, és az augusztus 20-i Szent Jobb-körmenetben is.

Az aratókoszorút kunkorgók, esőcsigák, csengők, kettes fonatok, spirálok és kalászok díszítik.

Fő alkotórésze az „Isten szeme”, amely a teljesség, az egység, a harmónia, egyben az Isteni gondviselő oltalmának kifejezője.

A tizenhét darab elem a kitartás számát mutatja, emellett az együttérzést, a felelősséget, a lelki tudatosságot, a bölcsességet szimbolizálja, illetve magában hordozza a nehézségeken való felülemelkedés üzenetét.