Ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban

2023.08.09. 09:44
Ágyi poloskák leptek el egy mentálisan sérült beteget a szentgotthárdi otthonban, az esetről videófelvétel is készült. Az ápolók igyekeznek segíteni, cserélik az ágyneműket, de mint kiderült, ez sem ér semmit. Az eset azért is elkeserítő, mert az ápoltak nem tudják értesíteni hozzátartozóikat, a kórtermekbe ugyanis nem léphetnek be kívülállók.

Megdöbbentő felvétel került az Átlátszó birtokába, ugyanis arról kaptak videót, hogy egy mentálisan sérült beteget ágyi poloskák leptek el a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, hivatalos nevén a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében. A lap forrása úgy fogalmazott,

ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint.

Az intézmény honlapja szerint 1952-ben kezdték meg működésüket a századfordulón épült egykori dohánygyár épületében. „Az otthon jelenlegi formáját, kapacitását az egész intézményre kiterjedő rekonstrukció során nyerte el. Az intézmény jelenleg 734 férőhelyes – az ország legnagyobb – krónikus pszichiátriai betegeket gondozó otthona.”

A portál informátora szerint 2018 óta ilyen a helyzet. Azt is elárulta, „volt olyan, hogy a betegek aláírást gyűjtöttek, lementek az iroda elé, de csak azt a választ kapták, hogy folyamatban van az irtás. Eddig csak ebben az épületben volt probléma, most már a másik épület szintúgy fertőzött. Elhatalmasodott ez a poloskainvázió” – folytatta.

A videóról azt mondta, hiába tartják éjjeli állatnak az ágyi poloskát, azok már nappal is előjönnek. Az ápolók próbálnak segíteni, cserélik az ágyneműket, „mindegy, mit csinálnak, mert függetlenül attól, hogy frissen föltesznek egy lepedőt vagy huzatot, félóra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás.”

A problémáról a betegek nem tudnak szólni hozzátartozóiknak, az áldatlan állapotokat nem láthatják kívülállók, a betegeket ugyanis csak az intézmény udvarán kialakított helyen, illetve a Látogató fogadó helyiségben lehet meglátogatni.

A portál megkereste a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegyét, ők azonban csak annyit válaszoltak: „A fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított.”