Megtévesztő nyereményjáték miatt szállt rá az egyik magyar tv-csatornára a GVH

2023.08.10. 10:00
Az ATV megtévesztette a fogyasztókat a Heti Napló Sváby Andrással című műsorának nyereményjátékával a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata alapján. A probléma az volt, hogy nem derült ki egyértelműen, hogy a nézők meddig szavazhatnak a műsorban.

A tévétársaság, amely végig együttműködő volt az eljárás során, nem kapott bírságot, ugyanakkor igazolnia kell a GVH felé, hogy a jogszabályokhoz igazítja a műsorgyártását – jelentette be csütörtöki közleményében a versenyhivatal.

A GVH tavaly év végén indított eljárást az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának nyereményjátéka miatt. A most zárult eljárásban a versenyhatóság szakértői által mintaként megvizsgált 10, egymást követő adásból mindössze egyben hívták fel a nézők figyelmét arra, hogy a szavazás lezárult, míg a többi 9-ben nem adtak erről egyértelmű információt.

A megtévesztő gyakorlat miatt minden alkalommal számos elkésett szavazat érkezett, melyek már sem a véleménynyilvánítás eredményébe, sem a nyereménysorsolásba nem számíthattak bele.

A GVH a figyelmeztetés mellett arra kötelezte a tévétársaságot, hogy 30 napon belül alakítson ki egy belső eljárásrendet, amely megfelelően biztosítja a műsorgyártása versenyjogi előírásoknak való teljes körű megfelelését és a további hasonló jogsértések megelőzését.