Impozáns építménnyel gazdagodik Békéscsaba

2023.08.10. 20:58
A tervek lapján októberben zárják le és kezdik meg Békéscsabán a Deák és a József Attila utcát összekötő kishíd felújítását. A munkálatokat egy év alatt tervezik elvégezni. A céljuk teljesen új stílusban újjáépíteni a hidat, amin a gyalogosokon túl már kerékpárosok is közlekedhetnek majd.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, a közbeszerzési eljárás sikeres volt, a kivitelezővel már folyamatban van a szerződéskötés.

A kivitelezés teljes költségét fedezi a Modern Városok Programban rendelkezésre álló pályázati forrás, így az önkormányzat részéről nem szükséges, hogy saját erőt biztosítson

– fogalmazott az ügyvezető.

A békéscsabai Galéria Invest a projekt kivitelezője, akik nettó 117 millió forintot ajánlottak a híd elkészítésére – írja a beol.hu.

A felújításra azért van többek között szükség, mert a békéscsabai Munkácsy-negyed teljesen új arculatot kap, így fontos, hogy a híd is illeszkedjen a környék látványvilágához. 

Kovácsoltvas jellegű, pálcás kialakítású korlátok lesznek jellemzők. A híd két oldalán lévő pilléreket és a köztük lévő szegélyeket elegáns műkő felülettel készítik. A híd megvilágításáról négy, a Munkácsy-negyed arculatához illeszkedő közvilágítási kandeláber gondoskodik majd

– mesélte a részleteket Sódar Anita.

A hídon lehetőség lesz kerékpározásra is, mivel újonnan 15 méter hosszú és 6 méter széles híd létesül a régi helyén. Ezzel az újítással kétirányú forgalomra alkalmas bicikliútszakasz jön létre, ami folytonossá teszi Békéscsaba teljes kerékpárút-hálózatát.