A Semmelweis Egyetem szakembere szerint „a pénisz a szív antennája”

2023.08.10. 15:30
A Semmelweis Egyetem szakembere szerint a 40-50 éves férfiak körében a merevedési zavarok legtöbb alkalommal jelzőtünetei a később bekövetkező szív-érrendszeri betegségnek. Fontos, hogy az érintettek időben forduljanak orvoshoz, hogy megelőzzék a szívinfarktus vagy az agyvérzés esélyét.

A merevedési zavar egy életkorfüggő betegség, tehát az idő múlásával egyre gyakrabban felütheti a fejét. A középkorú férfiaknál gyakorta előforduló panasz másodlagos problémának mondható, ez ugyanis egy sokkal fontosabb, szív- és érrendszeri lehetséges megbetegedésre hívja fel a figyelmet a szívpanaszok jelentkezését megelőzően – írja a semmelweis.hu.

Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem szakembere elmondta,

a merevedési zavar sok esetben nem maga a betegség, hanem egy tünet, úgy is fogalmazhatunk, hogy a »pénisz a szív antennája«, mivel mindkét esetben érfalproblémák – meszesedés, rugalmassági eltérések – alakulnak ki.

A merevedési zavarral küzdő férfiakat a kardiológia szív- és érrendszeri betegnek tekinti egészen addig, amíg ezt a kardiológiai konzílium ki nem zárja – tette hozzá.

A kivizsgálásra beutaló nélkül van lehetőség andrológiai szakrendelésen. Célzott labor-, hormon- és akár ultrahangvizsgálatok elvégzése után tudják megállapítani, kizárható-e a betegség a pácienseknél. Kopa Zsolt kiemelte, sok esetben még felfedezetlen cukorbetegséget, magas vérnyomást és szívbetegséget találhatnak a kivizsgálások során.

A szakember a megfelelő életmód nélkülözhetetlen fontosságára hívta fel a férfiak figyelmét. Azt mondta, heti háromszor minimum másfél óra mozgásra szükség van a férfierő fenntartására. 

Sem a cigaretta, sem a drog, a túlzott alkoholfogyasztás vagy doppingszerhasználat nem fér bele a férfi egészség fogalmába. Emellett a mediterrán étrend, a testsúlykontroll és a stressz csökkentése is kiemelt jelentőségű

– összegezte Kopa Zsolt.