Már a közgyűlés összehívására sincs pénze az Országos Roma Önkormányzatnak

2023.08.11. 07:43
Fizetésképtelenséget jelentett az Országos Roma Önkormányzat.

Nemrég írtunk arról, hogy több mint félmilliárd forintnyi támogatást fizethet vissza az Országos Roma Önkormányzat, miután első fokon pert nyert ellenük a Belügyminisztérium. A helyhatóság ellen akár még végrehajtást is indíthatnak.

Bejelentettem az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét

– nyilatkozta a Népszavának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese.

Mint kiderült, ez azt jelenti, hogy teljesen megbénul a testület, az ORÖ hivatala és az ORÖ intézményeinek működése. A közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak döntést hozni. Az elnökhelyettes úgy véli, a Belügyminisztérium részéről tapasztalt intézkedésekkel vagy azok elmaradásával okozott kár a „teljes magyarországi roma társadalom nemzetiségi jogainak jogellenes csorbítását jelenti”.

A politikai és anyagi felelősség így szerinte a Belügyminisztérium államtitkárságát terheli.

A Népszava szerint a minisztérium által megállapított tartozások még az előző önkormányzati ciklusban halmozódtak fel, és elsősorban a Farkas Flórián nevével fémjelzett Híd a munka világába programhoz kötődnek. Az ORÖ minden elemében vitatja a követelés jogosságát, Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét már visszafizették. A bíróság azonban nem így gondolta, és első fokon hozott ítéletében a minisztériumnak adott igazat. Az ORÖ fellebbezett az ítélet ellen.