Van pár jó ötletünk, ha hétvégén nem a Sziget Fesztiválra megy

2023.08.11. 06:28
Hétvégére az idő is felmelegszik a hétközi hidegek után, így eggyel több okunk lehet arra, hogy kimozduljunk. Izgalmas programokból most sem lesz hiány, hiszen a csütörtökön startoló Sziget Fesztivál mellett lesz denevérhang-vadászat, a múlt héten elmaradt DunaCsúszás pótlása és hullócsillagtúra is.

Az idei év sem telhet el Magyarország legnagyobb zenei és összművészeti fesztiválja, a Sziget nélkül. Augusztus 10–15. között garantáltan számíthatunk a Hajógyári-szigeten a világ minden részéről összesereglett színes közönségre és természetesen változatos programkínálatra, mely a koncertek mellett cirkuszi és színházi előadásokat, workshopokat, kiállításokat is tartogat számunkra.

Idén a rengeteg fellépő közül készülhetünk Billie Elish, David Guetta, Lorde, az Imagine Dragons, a Florence+The Machine koncertjeire, de érdemes a teljes fellépősort böngészni, ahol biztosan mindenki megtalálja a kedvenceit.

Természetesen az Index stábja is kint lesz a helyszínen és számtalan beszámolóval készülünk olvasóinknak.

Amennyiben viszont úgy döntene, hogy kihagyja az idei Szigetet, van pár ötletünk, mivel töltheti a hétvégéjét.

Augusztus 12., szombat

Babar After 2023

Babarozók lepik el a Turbinát augusztus 12-én, amikor egy afterbulival és kis nosztalgiával emlékeznek az idei Babar Fesztiválra. Ha valamiért nem tudott részt venni a júniusi eseményen, most a fővárosban kóstolhat bele a hangulatba, hogy eldönthesse, megveszi-e a 2024-es fesztiválra szóló jegyeket.

Denevérhang-vadászat

Tudta, hogy a denevérek a második legfajgazdagabb emlőscsoport a világon? És azt, hogy Magyarországon nem vérrel táplálkozó fajok élnek? Ehhez hasonló tényeket és tévhiteket is tisztáznak majd – melyek a denevéreket lengik körül már évszázadok óta – egy kellemes nyár esti sétán a Vácrátóti Botanikus Kert ősi fái alatt augusztus 12-én.

Ezen a programon megismerheti a rejtélyes éjszakai emlősök életét, láthat majd szürkületben portyázó és táplálkozó állatokat a kerti tó közelében. Különleges műszerekkel belehallgathat a denevérek éjszakai csevegésébe, mely az emberi fül számára nem lenne hallható.

SUP Budapest Hullócsillagtúra

Augusztusban, a hullócsillagok hónapjában kevés jobb természetközeli programot lehet elképzelni, mint egy sötét, fényszennyezéstől mentes helyen kémlelni az eget. 11-én és 12-én SUP-ot ragadhat, és kievezhet az Egyfás-szigetre még naplementében, majd gitározás, tűzrakás és szalonnázás mellett pihenhet meg. Ott is alhat – ez esetben napfelkeltében evezhet vissza a Római-partra, de éjfélkor is lesz lehetősége elhagyni a helyszínt.

Augusztus 13., vasárnap

Augusztusi WAMP designvásár

Az augusztusi WAMP designvásáron 13-án vehet részt a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, amely kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.

DunaCsúszás 2023

Idén is lecsúszhat augusztus 13-án a Dunán, Nagymaros és Verőce települések között. Érkezhet gumibelsővel, matraccal, amivel kényelmesen megtehető a táv, de SUP-on is evezhet.

Szórakozás közben érdemes a tájat is figyelni, a Dunakanyar rengeteg látnivalót kínál: többek között meglesheti a vízből a Salamon-tornyot, a visegrádi fellegvárat, a Szentendrei-szigetcsúcsot, egy kavics- és homokszigetet, illetve az Ybl Miklós-támfalat.

Kedves Zsámbék! – Természet–falu–város

A Zichy-kastély ősfás udvarának szabadtéri színpadán idén nyáron is szemtanúja lehet az irodalom és a zene találkozásának, ahogy nagy magyar színészek és zenészek idézik meg nagy költőink gondolatait.

Augusztus 13-án, vasárnap a Kedves Zsámbék! zenés felolvasószínházi sorozat újabb eseményén vehet részt, melynek címe Természet–falu–város, avagy nagy zarándoklat és utazás nagy költőink életművében. Ez az előadás utazás lesz térben és időben egyaránt, a klasszikustól a kortársig. És akikkel utazunk: Trill Zsolt, Hámori Gabriella, Csákányi Eszter és Csorba Lóránt/Lóci.