Térképen mutatjuk, hol van a legtöbb betörés Magyarországon

2023.08.14. 11:13
A novekedes.hu elemzést készített arról, hogyan oszlik meg országszerte a lakásbetörések száma. Leginkább a fővárosiak érezhetik veszélyben magukat és ingatlanukat, emellett arra is fény derült, hogy a tolvajok a kertes házakat részesítik előnyben, ha „munkához látnak”. Azonban nemcsak a lakásbetörések, de az autófeltörések és az autólopások is legtöbbször a budapestieknek okoznak fejfájást.

Nyaranta rendre megugrik a lakásbetörések száma, pedig sokszor már egy rács is elég lenne a tolvajok elriasztásához, ugyanis a bűnözök nem szeretik a macerát – írja a novekedes.hu. Amint azt a portál megtudta a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, a fővárosban a regisztrált betörések száma 2023-ban az év első felében 402 volt, valamennyivel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban (akkor 444 volt).

Mint felidézik, volt, hogy egy olyan négyfős bandát kapott el a rendőrség, akik kifigyelték, hogy kik járnak luxusautókkal a város útjain, majd illegális módszerekkel, a biztosítói adatbázisból kiderítették, hogy merre élnek a tulajok. A helyszínen több felderítést is tartottak, és kifigyelték, hogy a lakók mikor vannak távol.

Tizenhat ingatlanba törtek be és 34 milliós kárt okoztak, mielőtt elkapták volna őket.

Beszámolójuk szerint egy gyengébb zárat a rutinosabb tolvajok körülbelül 15 másodperc alatt nyitják ki, sok bűnöző azonban nem is babrál az ajtóval, csak felfeszíti az egyik ablakot. Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) korábbi kutatása szerint a tolvajokat a rácsok látványa, egy felszerelt riasztó, esetleg egy forgalmas helyen lévő lakás könnyen el tudja tántorítani.

A tolvajok leginkább a kertes házakat szeretik.

Ezekben könnyebb nagyobb értéktárgyakra bukkanni, ráadásul a kétszintes ingatlanoknál esténként kevésbé kell tartani a bentlakóktól, mert a hálószobák általában az emeleten vannak. A nyári nyaralási időszak ráadásul az egyik kedvence a betörőknek, akik előszeretettel csapnak le az üresen maradt házakra.

Lakásbetörések az elmúlt 60 napban
Lakásbetörések az elmúlt 60 napban
Fotó: terkep.police.hu

A portál néhány jó tanáccsal is ellátta azokat, akik üdülni mennek, de féltik házukat és értékeiket:

  • Mindössze pár ezer forintért már lehet itthon is kapni úgynevezett tv-szimulátorokat. Ezek olyan gépek, amelyek időnként különféle erejű fénnyel világítják be a szobát. A használatuk mellett az üres lakás kintről úgy fest, mintha bent valaki tv-t nézne.
  • Fényben a legtöbb bűnöző nem szeret ügyködni a lakattal vagy a nyílászárókkal, ezért érdemes kintre felszerelni mozgásérzékelős lámpákat.
  • Ha esetleg jófajta rácsokat vagy riasztót nem engedhet meg magának, akkor már egy „Vigyázz, a kutya harap!” feliratú tábla is segíthet az otthon védelmében, még akkor is, ha nincs eb a háznál. Az illúzió kedvéért lehet venni kutyaugatást utánzó riasztót is.
  • A biztonsági záras ajtók előnye, hogy ha a betörő be is jut a házba, mondjuk, az ablakon át, nagyobb tárgyakat nem tud kivinni a bejáraton.
  • Ha van riasztó, akkor a szirénát érdemes jól látható helyre tenni, így hamar elijesztheti a betörőket.
  • Ha van kertje, akkor zárjon el minden olyan tárgyat, amely könnyen segíthetné a betörő dolgát, legyen az létra vagy akár egy kerti eszköz.
  • Nagy értékű ékszereket és készpénzt, ha lehet, ne tároljon otthon, pláne akkor, ha hosszú időre elutazik.
  • Ha a postaládákban egyre nagyobbra duzzadnak a levél- és újsághalmok, akkor a betörőkben hamar felmerülhet a gyanú, hogy a lakás teljesen üres. Utazás előtt érdemes megkérni egy szomszédot, hogy a távolléte alatt néha ürítse a postaládát.

Átböngészve a terkep.police.hu-t, megállapíthatjuk, hogy nemcsak a lakásbetörések száma kiugróan magas a fővárosban, hanem a gépkocsifeltörések, illetve -lopások száma is. Míg az elmúlt 60 napban 90 bejelentett gépkocsilopás történt Budapesten, addig a legtöbb bejelentés, szám szerint 15 az ország északnyugati részéről érkezett.