Feszültséget okoz a túlórapénz a Debreceni Klinikán

2023.08.16. 07:18
Kétszáz dolgozó nem hajlandó önként vállalt túlmunkát végezni a Debreceni Klinikán, mert ugyan júliusban 18 százalékkal megemelték bérüket, túlórapénzük ugyanannyi maradt.

Az RTL Híradó értesülései szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában látják el a legtöbb beteget Hajdú-Bihar Vármegyében. A Híradó úgy értesült, szeptembertől a klinika kétszáz szakdolgozója nem hajlandó önként vállalható túlmunkát végezni, mivel annak bére nem emelkedett meg júliusban.

Ezekkel a túlmunkákkal nemcsak pluszpénzt biztosítottak a munkavállalóknak, hanem a kórház munkaerőhiány-beli problémáit is enyhíteni tudták.

A portál értesülései szerint a szakdolgozók azon háborodtak fel, hogy míg júliusban alapbérük 18 százalékban emelkedett,

addig túlórapénzük semmit nem változott.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke úgy nyilatkozott az esetről, hogy

így elég nehéz lesz munkaidő-beosztást készíteni a dolgozóknak szeptemberre.

Hozzátette, ezzel a változással több olyan műtétet is el kell halasztani, ha van rá lehetőség, mivel a legtöbb szakdolgozó műtéti szakterületen dolgozik. 

Szerdán a klinika azt nyilatkozta, a szakdolgozók nem mondták fel túlóravállalásukat. A portál legfrissebb információi szerint még mindig zajlanak az egyeztetések, hogy a lehető legmegfelelőbb megoldást találják meg mindenki számára.

A szakdolgozók bére nem csökken, a béremelést az intézmény saját forrásból finanszírozza

– tette hozzá a központ.

Budapesten és Veszprémben is gondot okozott a szakdolgozói béremelés

A magyar fővárosban egy háziorvos saját fizetéséből fizette ki asszisztenseit, melyre a Belügyminisztérium azt az ígéretet tette, hogy biztosítja a praxisoknak az emeléshez szükséges összegeket.

Veszprémben egy dolgozó azt állította az emelés ellenére, most hatvanezer forinttal kevesebbet visz haza.