Rengeteg magyar nő végeztet abortuszt Ausztriában

2023.08.16. 15:46
Több tucat magyar nő dönt úgy hetente, hogy a határon túl szeretne átesni az abortuszon. A legtöbben Ausztriában kérik a műtétet. A terhességmegszakítás mellett döntők többsége azt kifogásolja, hogy a magyar rendszer zsarolja és megalázza a nőket.

„Biztos voltam benne, hogy nem akarok Magyarországon átesni ezen az eljáráson” – nyilatkozta egy abortuszon átesett magyar nő az Euronewsnak. Mint mondta, a magyar rendszert erőszakosnak érezte, ezért ment inkább külföldre a műtétért.

A portálnak többen nyilatkoztak úgy, hogy a hazai terhességmegszakítási folyamat megalázó, emellett a hosszú várólisták miatt félő, hogy van, aki nem kerül sorra időben. Sokan azt is kifogásolják, hogy a kormány tavaly óta rendeletben kötelezi a magzati szívhang meghallgatására a terhességmegszakításra készülő nőket.

Lebedi Réka, a TASZ jogvédő szervezet jogásza kifejtette, Magyarországon a terhesség 12. hetéig legális a műtéti abortusz. „Ehhez a nőknek először kötelező elmenniük a Családvédelmi Szolgálathoz, ahol tájékoztatják őket az örökbefogadás lehetőségéről, valamint a műtét veszélyeiről” – mondta a jogász.

Lebedi szerint azonban

a hivatal rendkívül túlterhelt, így fennáll annak a veszélye, hogy a nők kifutnak az időből.

Hozzátette, ráadásul úgy tudják, hogy a tanácsadók gyakran rendkívül megalázóan viselkednek az abortuszra váró nőkkel szemben. 

Christian Fiala, egy bécsi klinika nőgyógyásza szerint intézményükbe 

hetente tíz-tizenöt magyar nő érkezik terhességmegszakítás céljából.

„Sokan azonnal minket választanak, meg se próbálják Magyarországon elvégeztetni a műtétet – mondta az orvos. 

Mindezt annak ellenére teszik, hogy a beavatkozás ára Ausztriában jóval többe kerül, mint Magyarországon. A bécsi klinikákon az abortusz 500-600 euróba (körülbelül 190-230 ezer forintba) kerül utazás nélkül, míg Magyarországon ennek költsége körülbelül 30 ezer forint.

Az Euronews kiemelte, a magyar abortuszrendszer a menekültekre is vonatkozik, így információik szerint számos ukrán menekült tér vissza ideiglenesen hazájába, hogy ott végeztessen abortuszt.