Csalás miatt fogtak el egy szír férfit Szigetszentmiklóson

2023.08.17. 13:29
A Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapján közölte csütörtökön, hogy magyar vállalkozókat csapott be egy szír férfi, európai uniós támogatásokat ígérve nekik. A gyanúsítottat Szigetszentmiklóson fogták el.

A BRFK honlapján azt írták, a 60 éves szír állampolgárt jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették a nyomozók.

A nyomozás adatai szerint a külföldi férfi jól menő magyar vállalkozások vezetőit azzal csapta be, hogy cégfejlesztésre százmillió forintos nagyságrendű európai uniós támogatást ígért nekik.

A pályázat megírásáért és menedzseléséért ötezer és tizenötezer euró közötti összegeket kért, amit a cégvezetők ki is fizettek neki.

A férfi alaposan kidolgozta a csalás részleteit, többlépcsős, előminősítést is magában foglaló eljárást imitált, hivatalosnak tűnő, iktatószámmal és bélyegzővel ellátott dokumentumokat hamisított.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint

A SZÍR ÁLLAMPOLGÁR 2022 TAVASZA ÓTA ÖT VÁLLALKOZÓT KÁROSÍTOTT ÍGY MEG ÖSSZESEN 33 MILLIÓ FORINTTAL.

A gyanúsított ellen korábban is folyt eljárás csalás miatt, jelenlegi cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el – olvasható a közleményben.