Először halálra ítélték, végül 18 évet ült a legkeményebb thai börtönben egy magyar férfi

2023.08.18. 13:37
Krebs Sándor egy barátja kérésére szállított nagy mennyiségű kábítószert Thaiföldre 28 évvel ezelőtt. A reptéren elkapták, és halálra ítélték tevékenységéért. Mivel rögtön bűnösnek vallotta magát, ezért enyhítettek büntetésén, és száz év börtönre ítélték. Idővel fokozatosan enyhítettek az ítéleten, és végül csupán 18 évet kellett letöltenie Thaiföld legkeményebb börtönében.

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1995-ben kapták el Krebs Sándor grafikust a thaiföldi repülőtéren két kilogramm heroinnal, és egyből halálra ítélték – nyilatkozta az RTL Reggelinek.

A „Shani” néven ismert grafikus szabadulása óta már 11 év eltelt, ilyen távlatból idézte fel a börtönben töltött éveket. 18 évet kellett végül Thaiföld legkeményebb börtönében eltöltenie, ahol állítása szerint a rajzolás mentette meg az életét, ugyanis az tette tevékennyé mindennapjait. 

Elárulta, mindig akkor csökkentettek büntetésének idején, amikor a thai királynak születésnapja vagy egyéb jeles napja volt. 

Arról is kérdezték, szabadulása után tudott-e szabadulni a börtönévek gondolataitól.

Ezt nem lehet elfelejteni, mindig itt van a fejemben

– fogalmazott a művész, aki később könyvet is írt élményeiről, mellyel rendszeresen látogat iskolákat, és előadásokat tart gyerekek számára a drog veszélyeiről.

Szabadulását követően nehezen integrálódott vissza a normális emberi hétköznapokba. Családjával is nehezen kapcsolódott, illetve munkát sem talált sokáig. Elmondása szerint igyekezett kihasználni művészi adottságait ahhoz, hogy kiépítsen egy saját vállalkozást.

Primitív körülmények között élt, de nem volt bezárva

A börtönben szerzett élményeiről úgy nyilatkozott, hogy ugyan primitív körülmények között kellett élnie, de nem volt bezártságérzése, mindig talált valamit, amit csinálhatott.

Természetesen negatív élményként tekint vissza életének azon 18 évére, melyet börtönben töltött, hiszen rossz minőségű ételt kapott, nem tudott tiszta vízzel zuhanyozni, és 23 másik emberrel kellett megosztania szobáját.

Azt azonban pozitívumként emelte ki, hogy a börtönben találta meg újra önmagát a rajzoláson, az alkotáson keresztül. Mindennapjait főleg rajzolással vagy focizással töltötte, hogy valamelyest felgyorsítsa az idő múlását. 

Ha újrakezdhetném, biztosan nem nyúlnék drogokhoz, inkább tanultam volna. De ezt most már nem lehet megváltoztatni, végső soron hálás vagyok azért, amit átéltem

– mondta Krebs Sándor.