Záporok, zivatarok, felhőszakadás, de magas hőmérséklet is vár ránk szombaton

2023.08.19. 06:02
Szombaton ugyan az ország legtöbb területén kialakulhatnak elszórt jelleggel záporok és zivatarok, de hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt majd a nap. A szél is felélénkülhet, de csak záporok, zivatarok környezetében fokozódik viharossá.

Szombaton leginkább a középső és a nyugati országrészeken lesz erősebb a felhőzet, de szinte az ország bármely pontján szórványosan kialakulhatnak záporok és zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet majd. A zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a szél – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az összefüggő felhőzet néhol szakadozik, gomolyosodik, máshol erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés valószínű. Hajnalra helyenként pára és köd is képződhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

Zivatar és felhőszakadás miatt az összes vármegyére figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat; magas középhőmérséklet miatt

  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Jász-Nagykun-Szolon

vármegyében van érvényben figyelmeztetés.

Vasárnap már kevés felhő lesz, bár átmenetileg előfordulhat egy-egy kisebb zápor és zivatar. Délután 30 és 35 fok között lesznek a maximumok. Az orvosmeteorológia szerint szombaton nem várható fronthatás, fülledt idő viszont igen, ami miatt felerősödhetnek az ízületi bántalmak, továbbá kialakulhat nehézlégzés, rosszullét és légszomj is.

Számíthatunk keringési problémákra, fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra és a gyulladásos jellegű panaszok is felerősödhetnek – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras