Osztrák kancellár: a migrációban Magyarországnak biztonsági partnerré kell válnia

2023.08.19. 10:26
Olaf Scholz szerint elengedhetetlen, hogy fenntartsák a határellenőrzést Németország és Ausztria között. A német kancellár erről azt követően beszélt, hogy pénteken Salzburgban megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral. Olaf Scholz kijelentette azt is, hogy a korlátozásra a Németországba érkező bevándorlók növekvő száma miatt van szükség.

Annak ellenére, hogy mindkét ország a schengeni övezet tagja, Németország 2015-ben visszaállította az ellenőrzést a közös határszakaszon annak érdekében, hogy hatékonyabban tudja felügyelni a délről érkező bevándorlók mozgását. Hivatalosan ezt a határellenőrzést ideiglenes jelleggel tartják fenn, de rendszeresen meghosszabbítják a hatályát, legutóbb ez májusban történt meg.

Osztrák részről több alkalommal panaszolták, hogy az áruszállítók és ingázók hosszas várakozásra kényszerülnek a német határon.

Ausztria ugyanakkor a saját déli és keleti határszakaszain maga is visszaállította az ellenőrzést.

Nagy erőfeszítést igénylő, alapos munka

Olaf Scholz a találkozón jelezte: bízik abban, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló új uniós menekültügyi mechanizmusnak, azon belül is a bevándorlók származási országaival, valamint a tranzitországokkal kötendő megállapodásoknak köszönhetően mérséklődni fog az Európába érkező migránsok száma.

Scholz és Nehammer is kiemelte: nehézséget jelent, hogy az elsősorban a Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba érkező menedékkérők többségét – a hatályos szabályozással szemben – nem regisztrálják az unió külső határán.

Nehammer a Magyarországgal folytatott egyeztetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az „nagy erőfeszítést igénylő, alapos munka". Megjegyezte azt is, hogy Magyarországnak "biztonsági partnerré" kell válnia a migráció kezelésének kérdésében. Szorgalmazta továbbá, hogy az ügybe vonják be jobban a nyugat-balkáni államokat.

Példának hozta fel a Szerbiával folytatott tárgyalásokat, amelynek következtében Belgrád nemrég visszavonta a vízummentességet az indiai és tunéziai állampolgárok számára. Ausztriában 2022-ben különösen magas volt az indiai és tunéziai menedékkérők száma.

Németországban nagyot ugrott az illegális bevándorlók száma

A német sajtó nemrég arról számolt be, hogy Németországban egyre növekszik az illegális bevándorlók száma. A tiltott határátlépések egyes esetekben megduplázódtak, a lengyel és a svájci határokon a legdrámaibb a helyzet.

A német rendőrök 2023 első hét hónapjában összesen 43 815 jogosulatlan belépést észleltek Németországba. Ez 51 százalékkal több, mint 2022-ben

– írja a Bild.

Csak a lengyel határon 14 303 illegális határátlépést regisztráltak, 143,7 százalékkal többet, mint az előző évben. Svájc felől 201,8 százalékkal többen léptek be illegálisan Németországba, és 6097 embert fogtak el a Baden-Württemberg tartomány határán.

Ahogy arról az Index korábban beszámolt, Pest, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben kisebb-nagyobb csoportokban vonulnak át illegális bevándorlók a magyar–szlovák határon. A jelenség viszonylag újnak számít, hiszen eddig a migránsok Magyarország nyugati felén, elsősorban Ausztria felé igyekeztek elhagyni az országot.