Hoffmann Csaba: A nárcisztikusok ne kapjanak jogosítványt

2023.08.19. 06:03
Hoffmann Csaba, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozott. Elmondta, hogy a szervezetük a közlekedési minisztériummal együtt felülvizsgálja a KRESZ-szabályokat, mivel szerinte időszerű lenne azt aktualizálni. Beszélt arról, kik okozzák leginkább a baleseteket, és a B kategóriás jogosítvány ára is szóba került, valamint azt is megjegyezte, hogy a szervezetük pszichológusi vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSZ) alelnöke, Hoffman Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában volt vendég, ahol a KRESZ-ről, annak módosításáról és a jogosítványszerzésről is beszélgettek.

Hoffman elmondta, hogy nagy KRESZ-módosításra több mint 40 éve nem került sor, viszont azóta sok olyan változás is történt a közlekedésben, ami időszerűvé teszi a szabályzat aktualizálását. Ilyen változás az alelnök szerint a megnövekedett forgalom és az átalakult úthálózatok is.

Az alelnök egyetért Lázár János építési és közlekedési miniszter azon kijelentésével, hogy a jogosítványhoz kötött elméleti és gyakorlati tudás, valamint a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatra szorul, valamint azt az ötletet is támogatják, hogy az új KRESZ-szabályokat közlekedéspszichológussal hozzák létre.

Meg is keresett már bennünket a minisztérium, kollégáim voltak is bent egyeztetés céljából, és ígéretet kaptunk, hogy egy munkacsoport összeállításával segíthetjük a jogszabályhozók munkáját, aminek nagyon örülünk

– mondta Hoffman. Kitért arra, hogy szerinte ki kellene szűrni bizonyos „nárcisztikus alakokat”, akiket nem szabadna forgalomba engedni.

Arról is beszélt, hogy szerinte egy pszichológus képes lenne olyan viselkedési normákat leírni a KRESZ-szabályokban, amit felhasználva tanítani tudnák, hogyan nem szabad viselkedni a forgalomban.

Hogy ne húzd rá a kormányt, ne akard megmutatni, ne menj el, mert abból biztos baleset fog kialakulni

– mondta az alelnök. Szerinte a balesetek nagyobb részét nem az ittas vezetők, hanem az ilyen „ferde személyiségű” sofőrök okozzák.

Hoffmann Csaba a jogosítványszerzősről is beszélt, ami szerinte a fizetésekhez mérten nem kerül többe, mint régen. A B kategóriás jogosítvány ingyenességével kapcsolatban szerinte eleinte nagy lesz a lelkesedés, de ezt egy visszaesés fogja követni.