Békemisszióban Novák Katalin? Zelenszkij elnökkel, majd Ferenc pápával találkozik

33CA9HT-highres
2023.08.22. 06:44
Az Index információi szerint a magyar köztársasági elnök miután szerdán Kijevben találkozik az ukrán elnökkel, pénteken a Vatikánban fogadja őt a katolikus egyházfő. Mindkét találkozó témája az orosz–ukrán konfliktus lesz. Novák Katalin ma a Kárpátaljára látogat, hogy az ottani magyarság képviselőivel találkozzon.

Az augusztusi kánikula ellenére csúcsra jár a Sándor-palotában a diplomáciai nagyüzem. Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott megbeszélést. A magyar államfő a Facebook-oldalán a találkozóról csupán annyit posztolt, hogy a török elnök „nem csak fontos szövetségesünk és stratégiai partnerünk, de azon kevesek közé tartozik, akik erőfeszítéseket tesznek a békéért”.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott az orosz–ukrán háborúban a szemben álló felek közötti közvetítésben. Korábban például a török elnök segítségével tudták tető alá hozni a fekete-tengeri gabonamegállapodást. Az Index információi szerint Novák Katalin és Erdogan elnök hétfői megbeszélésének is a fókuszában az orosz–ukrán konfliktus állt.

Krími Platform: találkozó Zelenszkij elnökkel

A négy nyelven beszélő magyar köztársasági elnök a nemzetközi politikai közegben otthonosan mozog, és láthatóan jól érzi magát ebben a szerepben. Novák Katalin ma, 2023. augusztus 22-én Kárpátaljára látogat, hogy a helyi magyarság képviselőivel találkozzon, valamint együtt legyenek meg Szent István király ünnepén. Ezt követően a magyar köztársasági elnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon – a Krími Platform idei, augusztus 23-i rendezvényén – Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Krími Platformot korábban az ukrán elnök hívta életre, hogy Ukrajna konzultációkat folytathasson és egyeztethessen partnereivel és szövetségeseivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, valamint az ukrán fennhatóság visszaállításáról.

2021-ben az akkori köztársasági elnök, Áder János, míg 2022-ben Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot a Krími Platformon.

Bármerre járjak, a Kárpátalján élő, 150 ezres magyar közösség hírét is elviszem. Őket közvetlenül érinti a háború, sokaknak a fiaikat, férjüket, édesapjukat kell siratniuk, családok estek szét

– mondta idén tavasszal egy lapinterjúban Novák Katalin. A magyar államfő szerint a kárpátaljaiak többszörösen nehéz helyzetben voltak már a háború előtt is, ez azóta csak súlyosbodott.

A magyar és az ukrán elnök találkozóján feltehetően szóba kerül a magyar kisebbség helyzete, valamint a mielőbbi tűzszünet kérdése is, amelyről az ukránok egyelőre hallani sem akarnak. A találkozó apropója – a Krími Platform – éppen az, hogy Ukrajna miként tudná visszaszerezni az oroszok által megszállt Krímet.

A Vatikánban fogadja a pápa Novák Katalint

Az Index információi szerint pénteken Ferenc pápa audiencián fogadja Novák Katalint a Vatikánban.

A magyar köztársasági elnök idén már másodszor találkozik a katolikus egyházfővel: áprilisban a Sándor-palotában látta vendégül a pápát.

Európában Magyarország és a Vatikán sürgeti a békekötést az orosz és az ukrán fél között. A pénteki meghallgatás egyik fő témája éppen a szomszédunkban dúló háború lesz. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök még május közepén látogatott el a Vatikánba. A Szentszék közleménye szerint a találkozón Ferenc pápa azt hangsúlyozta: óriási szükség van arra, hogy a konfliktus ártatlan áldozatai, a legkiszolgáltatottabbak humanitárius segítséget kapjanak, valamint imájáról biztosította az ukrán elnököt.

A találkozót követően Zelenszkij elnök elmondta: bár megtiszteltetés volt számára az őszentségével való találkozó, a háború azonban Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie.

Hozzáfűzte, érdekeltek abban, hogy a Vatikánt is bevonják a misszióba, majd arra kérte a katolikus egyházfőt, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket.

Novák Katalin megérkezett Kárpátaljára

Fél kilenc után nem sokkal a Kárpátalja.ma arról számolt be, hogy Novák Katalin megérkezett Kárpátaljára. A programterv szerint a köztársasági elnök részt vesz a Beregszászi Római Katolikus Templomban tartott ökomenikus istentiszteleten, majd ezután a kárpátaljai magyar politikai, egyházi és oktatási vezetőkkel tárgyal.

Később találkozik egy, a harcokban elesett magyar katona családjával, illetve a helyi nagycsaládosok gyermekeivel. Innen utazik tovább Kijevbe.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Adem Altan / MTI)