Felfüggesztették egy Nógrád vármegyei akkumulátorfeldolgozó működését

2023.08.23. 15:16
Az elmúlt időszakban többször is ellenőrizték a Nógrád vármegyében található bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozót, amelyet idáig hat alkalommal, összesen mintegy 100 millió forintra büntettek. A kormányhivatal közleménye szerint határozatlan időre elrendelték az üzem tevékenységének felfüggesztését.

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden – derül ki a kormanyhivatalok.hu-n megjelent közleményből.

Mint írják, „a bátonyterenyei üzem ugyan a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat”. A hatóság, mielőtt elrendelte a súlyos szankciót, a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve

hat alkalommal, összesen mintegy 100 millió forint bírsággal sújtotta a vállalkozást.

Az üzemet az elmúlt időszakban rendszeresen ellenőrizte a kormányhivatal és a társhatóságok, és a vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel.

A rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak, de mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a hatóságok a fokozatosság elve alapján egyre nagyobb bírságokat szabtak ki.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal most elrendelte az üzem tevékenységének felfüggesztését, amely határozatlan időre szól. A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is. Utóbbi okán a helyi lakosok a működés felfüggesztése idején is érzékelhetnek áruforgalmat az üzem környékén.