Fontos dologra figyelmeztette a szülőket Müller Cecília hivatala

2023.08.23. 13:20 Módosítva: 2023.08.23. 13:20
Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek a HPV (humán papillomavírus) elleni ingyenes védőoltást – mondta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Molnár Zsuzsanna elmondta, hogy a szülőknek írásban kell nyilatkozni arról, igénylik-e a védőoltást a gyermeküknek.

A kitöltött, aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11. Magyarországon 2020 óta átlagosan a lányok 80 százaléka kapta meg az oltást évente, míg a fiúk 68 százaléka – tette hozzá az osztályvezető.

Rákmegelőzés védőoltással

A fertőzés szinte minden embert érint, így nők és férfiak is átesnek rajta legalább egyszer életük során. A daganatos betegségek kialakulásának 5-6 százalékáért ez a vírus felelős. A leggyakrabban a méhnyakrák kialakulásáért teszik felelőssé, de más rákos megbetegedést is okoz. Tehát a humán papillomavírus elleni védőoltás tulajdonképpen egy rákmegelőző védőoltás – hangsúlyozta a szakértő.

A vírusnak több mint száz típusa ismert, de az oltóanyag a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet. Közölte azt is, hogy bár a szervezet általában képes segítség nélkül is legyőzni a vírust, nem alakul ki ellene védelem, ezért volt szükség az oltásra.

A 2006–2007-ben törzskönyvezett vakcinából már mintegy 500 milliót adtak be világszerte, és megállapították, hogy az oltás hatásos és biztonságos

– ismertette.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra a 15 évesnél nem idősebb lányok 90 százaléka kapja meg az oltást – fűzte hozzá.

A járványügyi osztályvezető úgy fogalmazott: „A méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely […] felszámolható, hiszen kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel ezt meg tudjuk tenni: van védőoltás, illetve a méhnyakrákszűrés.”