Megdőlt a hajnali melegrekord: trópusi éjszaka volt Budapesten

2023.08.23. 17:50
Megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban kedden: a János-hegyen csupán 24,8 Celsius-fokig tudott lehűlni a levegő hajnalra – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján szerdán azt írta, hogy kedden egész nap jellemző volt a meleg, fülledt levegő, amely az egész Kárpát-medencét kitölti.

Az éjszakai órákban is csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudott felfrissülni az idő, többfelé 20 fok felett maradt a hőmérséklet, így a trópusi éjszaka kritériuma is teljesült.

Mint az OMSZ írta: Budapesten, a János-hegyen mindössze 24,8 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. 2000-ben ezen a napon Budapest belterületén jegyeztek fel 23,6 fokos szélsőértéket.

Zivatarok, szél és jégeső várható 

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt narancs riasztást adott ki több Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád vármegyei járásra az OMSZ szerda délután. Ezekben a járásokban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: szerdán főként az északnyugati megyékben és az ország északkeleti harmadán fordulnak elő zivatarok, az északkeleti vármegyékben heves zivatar kialakulására is van esély.

Éjszaka a Dunántúl nyugati és déli tájain újabb zivatarok fordulhatnak elő, amelyek reggelre szűnnek meg, ezt követően nem várható zivatar.