Néha már a napelemes termelők fizetnek, hogy átvegyék tőlük a villamos energiát

GettyImages-1516716185
2023.08.23. 09:15
A magyar árampiacokon egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint a jelenleg dübörgő energia-átmenetben olykor szélsőséges árak alakulnak ki az árampiacokon. 2023-ban már 16 napon alakult ki negatív áramár Magyarországon.

Olykor szélsőséges árak alakulnak ki az árampiacokon a jelenleg dübörgő energiaátmenetben: időszakosan már az is előfordul, hogy a termelők fizetnek csak azért, hogy vegyék át tőlük a villamos energiát – számolt be a 24.hu.

A hírportál a magyar áramtőzsdénél és a rendszerirányítónál érdeklődött, hogy mire kell felkészülniük a fogyasztóknak és a hazai napelemes termelőknek.

Idén már 16 napon alakult ki negatív áramár 

Mint írják, az elmúlt években egész Európában gombamód szaporodtak a megújulóenergia-kapacitások, hatalmas mennyiségű nap- és szélerőművi teljesítmény került a lényegében egységes, összekapcsolt európai áramhálózatba.

Az orosz–ukrán háború és a nyomában kitörő energiaválság további ösztönzőt jelentett a fejlesztéseknek: már korábban is rengeteg ilyen projekt volt folyamatban szerte a kontinensen, ám a megugró áramárak extra motivációt adtak, nemcsak az újabb fejlesztésekhez, hanem a már folyamatban lévő projektek felgyorsításához is.

E tényezők minden bizonnyal közrejátszanak abban, hogy az árampiacokon egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak, de legalábbis hamarabb köszöntött be az az időszak, amikor ezek rendszeresen megjelennek

– mondta a 24.hu-nak Istvánffy György, a magyar áramtőzsde (HUPX Zrt.) piaci igazgatója.

A szakember szerint a negatív villamosenergia-ár azt jelenti: vannak olyan termelők, amelyek fizetnek azért, hogy valamelyik fogyasztó átvegye tőlük az áramot.

Leegyszerűsítve: a tőzsdéken a piaci áramár úgy alakul ki, hogy egy adott időszakra (például napra, órára) vonatkozóan megnézik, mennyi vevői igény érkezett, és ezt összevetik az aktuális kínálattal – ahol pedig a két oldal keresztezi egymást, ott realizálódik a piaci ár.

Ez az ár azokban az időszakokban süllyedhet nulla alá, amikor a fogyasztási igény gyenge, az erőművi termelés pedig – elsősorban a naperőművek vezérletével – annyira nagy, hogy jócskán meghaladja az aktuális felhasználást.

2022-ben egyetlen olyan óra volt, amikor 0,00 euró/megawattórán alakult a DAM (vagyis másnapi) órás ár, negatív ár pedig nem volt, addig 2023-ban eddig 16 napon alakult ki negatív áramár 61 különböző órában. 

Már februárban is volt csúcsteljesítmény 

Általánosságban azokon a napokon köszönthet be a negatív ár, amikor igen alacsony az áramkereslet, miközben derült az időjárás, és a naperőművek termelése számottevő. A jelenség attól is függ, hogy milyen nagyságrendben maradnak otthon vagy épp utaznak el szabadságra a fogyasztók, tehát mekkora a pillanatnyi fogyasztás, illetve ehhez képest a tényleges termelés.

A napelemek alapvető működése miatt ezek a nagy termelési volumenek döntően délelőtt 10-től délután 4-ig jelennek meg. Ekkor járhatnak csúcsra az erőművek, miközben a jelentős kínálatot a fogyasztás már nem tudja lekövetni, azaz nincs annyi igény a fogyasztók részéről, mint amekkora a termelés

– számol be Batta Gergő, a Mavir Zrt. operatív vezérigazgató-helyettese.

Tavasz végétől ősz elejéig tervezhetően jelennek meg a nulla körüli vagy az alatti árak. A téli időszakban, amikor kevesebb a napsütéses órák száma, a napelemek kevésbé képesek termelni, ilyenkor a konvencionális erőművek adják a termelés gerincét.

A szakember szerint a tavaszi időszak is „kitolódhat”: az idén már februárban is mértek csúcsteljesítményeket a napenergia-termelőknél.

(Borítókép: Michal Fludra / NurPhoto / Getty Images)