Az utazók védelmében indított pert a főügyészség egy utazási iroda ellen

2023.08.23. 12:17
Az utazók védelméért közérdekű pert indított egy utazási iroda egyes szerződési feltételeinek tisztességtelensége miatt a Pest Vármegyei Főügyészség.

Az ügyészség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vizsgálatuk eredményeként indítottak közérdekű pert a Budapest Környéki Törvényszéken egy Pest vármegyei utazási irodával szemben, mivel az utasokkal kötött szerződéseiben tisztességtelen általános szerződési feltételeket alkalmazott.

Az egyik ilyen kifogásolt kikötésben

az utazási iroda fenntartotta a szerződés egyoldalú módosításának jogát, így jogellenesen bármikor, akár saját javára korlátlanul módosíthatta volna a szerződést.

Egy másik támadott rendelkezés alapján az utazási iroda az előleg befizetése ellenére sem volt köteles az utazást megszervezni – így hiába fizette be az előleget a vásárló, mégsem volt bebiztosítva az utazása.

Kifogásolta az ügyészség azt is, hogy probléma esetén az utas kárigényét köteles volt az utazás tényleges befejezését követő öt napon belül bejelenteni, különben az utazási iroda mentesült kártérítési kötelezettségétől.

A kárigény bejelentésére előírt ötnapos határidő indokolatlanul rövid, különös tekintettel arra, hogy a törvény alapján az utas a kártérítési igényét általában öt éven belül bármikor érvényesíthetné

– mutattak rá.

Amennyiben a kereset megállja a helyét, a bíróság jogerős ítéletében állapítja meg a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét.

A közérdekű perben hozott ítélet minden olyan egyedi szerződésre vonatkozik majd, melynél tisztességtelenül járt el az utazási iroda.