Hevesi Kriszta: Nem mindegy, hogy a digitális lábnyomaink mennyire meztelenek

2023.08.24. 10:30
Mind a gyerekekre, mind a felnőttekre veszélyes lehet, ha intim fotókat küldenek el magukról az interneten. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint ha valaki meztelen képeket küld magáról, akkor fontos, hogy bizonyos dolgokkal tisztában legyen. A szakértő arról is beszélt, a netes zaklatás a gyerekeket is érinti, ezért hangsúlyozta a szülők felelősségét.

Hevesi Kriszta szexuálpszichológus az RTL Reggeli műsorában beszélt az intim fotók megosztásáról. A szexuálpszichológus szerint a meztelen fotók küldözgetése nem abszolút értékben jó vagy rossz, azonban fontos kérdés, hogy mire használjuk a lehetőséget.

Mint mondta, az okostelefonok használata előtt a párok maximum egy-egy sms-ben küldtek erotikus üzenetet egymásnak, a fotóküldés viszont már veszélyesebb lehet.

A szakértő szerint 

amikor valaki ismerkedéskor, idegen embernek küld intim fotót magáról, az a bántalmazás egyik formájának tekinthető.

Mint mondta, ennek veszélye sokakat érint, ugyanis tapasztalatai alapján az egyetemisták többsége már küldött magáról ilyen jellegű képeket.

Hevesi Kriszta kiemelte, az intim fotókkal a párkapcsolatban élőknek is óvatosnak kell lenniük, hiszen egy esetleges szakítás után a sértett fél bosszúból visszaélhet a képekkel.

Ha elküldtünk egy ilyen fotót, onnantól kezdve zsarolhatóak vagyunk

– hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette, épp ezért a meztelenkép-küldésnek fontos „alapszabályai” vannak. Hevesi mindenkinek azt tanácsolja, hogy ha küldenek ilyen képet magukról,

  • semmiképpen ne legyenek felismerhetőek, vagyis ne legyen a képen az arcuk, ne legyen rajtuk olyan tetoválás vagy anyajegy, amivel beazonosíthatók.
  • Ittasan ne csináljanak ilyen jellegű fényképet, mert józanul megbánhatják azt.
  • Ne a munkahelyi hálózaton keresztül küldjenek ilyen tartalmat, mert ott többen hozzáférhetnek.
  • Ne nyissanak meg több alkalmazást, ablakot egyszerre, mert rossz helyre mehet a kép.

Nem mindegy, hogy a digitális lábnyomaink mennyire meztelenek

– tette hozzá a pszichológus.

A szakértő szerint a legnagyobb veszély a gyerekre hárul, ugyanis rengeteg online zaklató próbálja behálózni a legkisebbeket. Hevesi Kriszta ezért a szülők felelősségét is hangsúlyozta. Mint mondta, ha a gyerek viselkedése megváltozik, látszik, hogy gondterhelt, akkor fontos rákérdezni, hogy mi a baj. Példaként említette, hogy 

8-9 éves gyerekek is fordultak már hozzá netes zaklatás miatt.

Hozzátette, az online ragadozók sokszor azokat támadják, akik a saját korosztályukban nem olyan népszerűek, mert ezek a gyerekek vágynak arra, hogy elfogadják őket, ezért könnyebben manipulálhatók.

A szakértő kiemelte, a gyerekek akár már 5-6 évesen megtalálják a felnőttfilmeket, ha nincs a böngészőn beállított szűrő.