Durva napokra készüljön, a legmagasabb fokú riasztást adták ki

2023.08.24. 15:50
Az országos tiszti főorvos meghosszabbítja és harmadfokúra emeli az augusztus 24-én éjfélig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást, így augusztus 25-től az egész országban a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményt adott ki a kánikulával kapcsolatban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, továbbá a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbítja és harmadfokúra emeli a hőségriasztást az ország egész területére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményükben figyelmeztetnek, hogy a tartós kánikula még a felnőtt, egészséges szervezetnek is megterhelő, bárkinél felléphetnek kellemetlen tüneteket, de

különösen veszélyeztetettek az idősek, a gyerekek, a várandósok és a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyen hőségben a szervezetnek sokkal több vízre van szüksége, ezért azt kérik a lakosságtól, fogyasszanak több folyadékot, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, továbbá aki vízparton van, hűtse le magát, mielőtt a vízbe menne, felhevült testtel semmiképp se ugorjon senki vízbe.

Mint írták, ajánlatos naponta több órát hűtött helyiségben tartózkodni, azonban lehetőség szerint a légkondicionáló berendezést ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. 

Leírták azt is, hogy ajánlatos a ventilátort is szakaszosan üzemeltetni, és hogy fontos tudni, a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani. 

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyermekeket, házi kedvenceket még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, illetve ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben tűzgyújtási tilalom. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőig napos, túlnyomóan derült idő várható,

jellemzően 32-38 fok között lesznek a csúcsértékek.

A meteorológiai szolgálat az ország nagy részére magas, 27 fok feletti középhőmérséklet miatt adott ki figyelmeztetést a következő három napra.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras