Népszerű fájdalomcsillapítót hívott vissza Müller Cecília hivatala

2023.08.25. 16:32
Felfüggesztette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az egyik vényköteles fájdalomcsillapító, a Nidol több termékének forgalmazását.

A közlemény szerint a PannonPharma Gyógyszergyártó Kft. által készített Nidol 100 milligrammos, 30 darabos tabletta három tételére vonatkozik a döntés. Ezeket a 2190123-as, 2200123-as és 2210123-as gyártási számmal látták el. A szóban forgó tételek forgalmazását felfüggesztették, és elrendelték az egészségügyi szolgáltatóktól történő visszagyűjtésüket is – írja a napi.hu.

A gyógyszer a fájdalomcsillapító hatású nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, az úgynevezett NSAID-k (NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug) csoportjába tartozik.

Akut fájdalom kezelésére és havi vérzések alkalmával jelentkező fájdalom csillapítására alkalmazzák.

„Az NNGYK indoklása szerint a gyógyszernél minőségi hibát észleltek, úgynevezett nem megfelelő kioldódási eredményt (OOS) tapasztaltak. Az OOS eredmény az elvárt 80 százalék helyett 65 százalék volt” – közölte a hatóság a döntést indokolva. 

Az NNGYK augusztus elején jött létre, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) beolvasztották a Nemzeti Népegészségügyi Központba.