Visszamenőleg is megkaphatják ösztöndíjukat a rezidensek

2023.08.25. 13:12
A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) pénteken közölte, meghirdette az eddig elmaradt rezidensösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). A pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják járandóságukat a szakorvosjelöltek.

Az MRSZ közleményében az állt, a lépés azért is volt sürgető, mivel ezen ösztöndíjak jelentős bérkiegészítésként működnek a szakorvosjelöltek alacsonyabb alapjövedelme mellett.

Felidézték, a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíjának meghirdetése a szokásos januári időponthoz képest mindeddig csúszott, így ők kevesebb juttatásért végezték ugyanazt a munkát, mint a korábban munkába állt kollégáik.

A fiatal orvosok számára a korábbi években hét ösztöndíj volt elérhető, amelyek közül a legismertebb a valamennyi rezidens orvos, illetve szakorvosjelölt számára elérhető Markusovszky Lajos-ösztöndíj, valamint a hiányszakmás képzésben részt vevők ösztöndíja volt.

Az ösztöndíjak és az alapjuttatás mértékének függvényében fennállhat olyan helyzet, hogy a rezidens fizetésének majdnem felét teszi ki az ösztöndíja,

így ezek féléves elmaradása jogosan okozott felháborodást az orvosok körében.

A közlemény idézi az MRSZ elnökét, Vámosi Pétert, aki üdvözölve a lépést azt mondta,

az ösztöndíjak meghirdetése a kiszámíthatóság mellett azért is kiemelt fontosságú, mert ezek bevezetését követően jelentősen csökkent a fiatal orvosok elvándorlása.

Kiemelt eredménynek tartja, hogy az OKFŐ elfogadta a szervezet kérését, és a pályázati kiírásban lehetővé teszi, hogy ez év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a rezidensek a pályázat elbírálása után.

Ha ez tényleg megvalósul, akkor a visszamenőleges kifizetés megelőzi azt, hogy a késedelmen túl további hátrány érje a kollégákat – jegyezte meg a szervezet elnöke.