Több mint hetvenen kaptak ételmérgezést egy balatoni gólyatáborban

2023.08.26. 11:24
Bezártak egy konyhát Balatonlellén, miután ételmérgezést kaptak az ott táborozó leendő egyetemisták. A diákok közül volt, akit kórházba kellett szállítani. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek szerint a konyha alapvető higiéniás szabályokat szegett meg.

Több tucat ember kapott ételmérgezést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) balatonlellei gólyatáboran – értesült az RTL. Megkeresésükre a Somogy Vármegyei Kormányhivatal elmondta, a Marcali Járási Hivatalhoz csütörtökön érkezett bejelentés arról, hogy 

a BME lellei üdülőjében gólyatáborozók közül összesen 71-en rosszul lettek.

A betegek puffadásra, hasi görcsökre és hasmenésre panaszkodtak, közülük két embert kórházba kellett szállítani. Az érintettek ugyanazt az ételt fogyasztották. 

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek megállapították, 

a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, ezért a konyha működését a járási hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette.

A járási hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei vizsgálatot indítottak az ügyben. 

A kormányhivatal szakemberei ételmintát, felülettisztasági mintát és székletmintát küldtek el további laborvizsgálatra, ezek kiértékelése folyamatban van.

Reagált a BME

A BME közleményt adott ki a balatonlellei gólyatáborban történt megbetegedések ügyében.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar Hallgatói Képviselet kedden kezdődött balatonlellei gólyatáborában szerda éjjel jelentkeztek hasmenéses tünetek a résztvevők több, mint felénél. A táborban egészségügyi szakszemélyzet a kezdetektől folyamatosan, napi 24 órában jelen volt, akik a problémák jelentkezésekor az Országos Mentőszolgálat és a helyi körzeti orvos bevonásával kezelték a helyzetet.

Az okok feltárása folyamatban van, az illetékes hatóságok vizsgálódnak. A tábort nem kellett feloszlatni, csütörtök délelőtti fél napos pihenő után a tábor programjai folytatódtak, és a tábor az eredetileg tervezett időben, pénteken ért véget, melyet követően a résztvevők rendben hazautaztak.

Két szervező esetében volt szükség ügyeleti ellátásra, őket a mentőszolgálat a siófoki kórházba szállította, de folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyták az intézményt. Az ilyen esetben alkalmazandó eljárásrend szerint, augusztus 24-én a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal ételfertőzés gyanújával vizsgálatot végzett a helyszínen, amelynek végeredménye még nem ismert.

Az étkeztetést külső beszállító biztosította, amelyet a hatóságok szintén vizsgálnak. Ennek eredménye a BME számára egyelőre nem ismert”  – írták.