Álhír terjed, miszerint megváltozik a mentők 112-es segélyhívó száma

2023.08.26. 09:45
Rengetegen osztják meg a közösségi médiában, hogy a következő héttől megváltozik a mentők 112-es hívószáma. Ez azonban álhír, nincs változás.

Napok óta az az álhír terjed a közösségi médiában, hogy megváltozik a mentők hívószáma – írja VG.hu. Nagyon sokan osztják meg a Facebookon, hogy a jövő héttől nem 112 lesz a segélyhívószám, hanem 1830.

A posztot hétfő délután tették közzé, és péntekig több mint 6300-an osztották meg, ami által rengeteg emberhez jut el az álhír. A bejegyzés hitelesnek tűnik, egyrészt mivel a kommentfolyamban sokan köszönik meg a tájékoztatást, másrészt a poszt szerzője a profilképe alapján mentősnek tűnik.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az 1830-as hívószám a vármegyei ügyeleti hívószám, és ugyan ez is a mentőknél csörög, de arra tartják fenn, ha valakinek háziorvosi ügyeleti vagy éjszakai ügyeleti egészségügyi problémája van.

Ha valakinek sürgős segítségre van szüksége, továbbra is az egységes segélyhívót, vagyis A 112-t kell hívni, ebben nem történt semmilyen változás.

A Világgazdaság megkereste az Országos Mentőszolgálatot. Győrfi Pál szóvivő megerősítette, hogy félreértésről van szó. Az 1830-as telefonszámot februárban hívták életre, amikor az OMSZ elindította az egységes alapellátási ügyeleti rendszert.

Nem jó megoldás, ha az emberek most tömegével átállnak a 1830-ra, mert ez egy másik szolgáltatás

– mondta Győrfi.

Elmondta azt is, hogy a 112-es rendszernek több előnye is van, amelyeknek köszönhetően hatékonyabban lehet kezelni a beérkező vészhelyzeti hívásokat.