Három éve húzodó politikai botrányra kerülhet pont vasárnap Pilismaróton

2023.08.26. 07:32
Pilismaróton egy sóderbányát akartak nyitni, de az embereknek nem tetszett, a politikai vezetés bele is bukott. A lakók és a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület kétségbeesetten tiltakozott, mert a polgármester a megválasztása előtt még nem akart bányát. Azóta már a környezetvédelmi engedélyt megsemmisítették, de attól még ki kell írni a népszavazást.

Ez az a tervezett bánya, amely miatt először lemondott a polgármester, aztán lemondott az egész képviselőtestület.

A helyiek három éven át tartó tiltakozása miatt az Energiaügyi Minisztérium év elején megsemmisítette a faluban tervezett beruházás környezetvédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a területi környezetvédelmi hatóságot.

Azonban egy korábban elindított kezdeményezés miatt most vasárnap mégis népszavazás lesz az ügyben.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót község önkormányzat képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?” – erre a kérdésre válaszolhatnak a pilismarótiak a Szabad Európa szerint.

Egyébként az ügy még 2019-ig nyúlik vissza – derült ki az Átlátszó korábbi cikkéből. Ugyanis akkor vonta vissza először a környezetvédelmi engedélyt a kormányhivatal, azóta a Kúriát is megjárta az ügy, mire az Energiaügyi Minisztérium 2023 tavaszán megsemmisítette a bánya engedélyét, és új eljárás indítására kötelezte a kormányhivatalt.

A beruházást kifogásolók a kockázatok közé sorolják – a zaj, a por, az ingatlanok értékcsökkenése és a felszín alatti vízkészletek esetleges károsodása mellett – a környező települések várható kártérítési igényét. Emellett nagyon sokan kifogásolják a környezetvédelmi szempontok miatt a bánya meglétét. A területen védett fajok, növények (turbánliliom), rovarok (farkasalmalepke, nagy szarvasbogár), madarak (gyurgyalag, partifecske), hódok, valamint több régészeti lelőhely is található.

A politikai vezetés bukása

Pergel István Csaba, Pilismarót független, de a Fidesz által támogatott polgármestere még 2020 július végén mondott le, miután a helyiek tiltakozni kezdtek a projekt miatt. A pilismarótiak attól tartottak, hogy a bánya dübörgő teherautókat is jelentene, ami nemcsak a nyugalmukat zavarná, hanem az ingatlanaik értékét is csökkentené.

A képviselő-testület egy hónappal később név szerinti szavazással egyhangúlag, azaz hét szavazattal oszlatta fel magát. Idén tavasszal pedig úgy tűnt, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz kavicsbánya Pilismaróton.

2022 októberében új polgármestere lett Pilismarótnak, aki megígérte, hogy „személy szerint nem szeretne sóderbányát nyitni”, de a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, mert a napokban a polgármester egy magánposztban bejelentette, hogy egy bányavállalkozóval folytatnak tárgyalásokat. A polgármester 2022. október 20-i posztjában a következőket írta:

A falu iránt vállalt, fent említett felelősség az, ami az ilyen kérdéseket más megvilágításba helyezi. Olyan perspektívába, ahol a jognak is meghatározó szerepe van. Egyrészt a már említett aláírt szerződés a vállalkozóval, másrészt a nemzetgazdasági stratégiai érdek a kitermelésre vonatkozóan. A gazdasági szempontok szintúgy meghatározóak.

A polgármester hivatkozása egy településrendezési szerződésre vonatkozott, de a környezetvédő társaság szerint ezek nem változtathatók meg az emberek nélkül.