Könnyebbé teszik a tömegközlekedést a kerekesszékeseknek a 3-as metrón

2023.08.28. 18:18
A BKV Zrt. hétfőn közölte, a kerekesszékkel, babakocsival, nehéz csomagokkal közlekedők ki- és beszállását megkönnyítő perontoldó elemeket szereltek fel a 3-as metró vonalán.

A közlemény szerint peronhézag-kitöltő elemeket szereltek fel a 3-as metróvonal minden állomásán ötméteres hosszúságban, azon a szakaszon, ahol a metrószerelvényekben a babakocsit és kerekesszéket használók számára fenntartott helyekhez lehet felszállni.

Az elemek helyét kék padlómatricák jelölik, irányonként két-két pozícióban, és ezeknek köszönhetően átlagosan öt centiméterrel csökkent az átlépési távolság.

A peronhézag-kitöltő elemek gumiból készült, erős, rugalmas perontoldatok, amelyek a babakocsi és a kerekesszék súlyát is elbírják, a metrószerelvényekben pedig nem tesznek kárt érintkezés esetén.

A közlés szerint a közlekedési társaságnak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége jelezte az átlépési távolság problémáját, ezután kezdték keresni a megoldást. A peronhézag-kitöltő tesztelése egy évvel ezelőtt kezdődött, és júniusban szerelték fel azokat a peronokon.

Az eszközök alkalmazása újdonságnak számít Magyarországon, elsőként a kék metró utasai használhatják – emelte ki a BKV.