Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatar veszélye miatt

2023.08.28. 19:57
Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki néhány dunántúli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Tolna és Somogy vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Akár 5 centiméterél is nagyobb átmérőjű jég hullhat

A meteorológiai szolgálat közölte, hétfő este előbb a Dunántúlon, majd a késő esti óráktól már a középső országrészben, hajnaltól pedig az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé, több hullámban alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék társulhat. Az északkeleti országrészt várhatóan csak kedd délután érhetik el a zivatarok.

Hétfőn este, késő este elsősorban a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak lesznek a légköri feltételek. A heves zivatarokat erősen viharos – az óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó – szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kísérheti. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék is lehullhat.

Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási helyzet függvényében hétfő este, késő este a Dunántúl északnyugati felén a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

A szomszédban már vörös riasztás van érvényben

Mint arról már írtunk, kiadták a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást hétfő reggel Szlovénia északi részeire a közelgő heves esőzések miatt, amelyek jelentős áradásokat okozhatnak. 

Mikor rövid idő alatt nagy mennyiségű eső hullik a térségben, a patakok és kisebb folyók gyorsan megduzzadhatnak, és földcsuszamlások is előfordulhatnak – ezért Szlovéniában a veszélyjelzéseknek fokozott jelentőségük van. 

A Környezetvédelmi Ügynökség szerint különösen azok a területek veszélyeztetettek, amelyeket a hónap elején pusztító áradások sújtottak.