Aszódi Attila: Azonnali vizsgálatra lenne szükség a magyarországi földrengések miatt

2023.08.29. 06:14
Aszódi Attila atomenergetikus a Portfolión írt arról cikket, hogy Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengést okozhat. Szerinte ezzel is magyarázható az a közel 100 eset, ami egy hét alatt lezajlott a térségben. A kérdés szerinte komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel.

Egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés volt a Szarvas–Kondoros–Mezőberény–Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben. 

A dolog furcsaságát mutatja egyrészt, hogy a felhőszerűen elhelyezkedő, rövid idő alatt kipattanó földrengések nem tipikusak Magyarországon. Emellett az sem szokványos, hogy a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 kilométer közötti mélységben pattantak ki – írja a Portfolión megjelent cikkében Aszódi Attila atomenergetikus.

Volt köztük 4-es magnitúdójú rengést meghaladó, amelyet már nemcsak a műszerek, de a helyiek is megéreztek. 

Aszódi szerint voltak, akik a paksi telephely biztonságát kérdőjelezték meg, de szerinte fontos leszögezni, hogy a Kondoros környéki rezgéseknek nincs relevanciájuk a légvonalban 150 kilométerre lévő paksi telephely földrengésbiztonsága tekintetében.

Úgy véli, Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet.

Elsőként a Corvinus-projektet említi, melynek célja a hazai szénhidrogén-kitermelés fokozása. Ez azt is jelzi, hogy a földrengés-epicentrumoktól északkeleti irányban jelenleg kutatásokat végeznek, hogy később földgáztermelő kutakat lehessen itt fúrni, ezek mélysége pedig akár 4 kilométer is lehet.

Az új módszerek szerint manapság sokszor a mélységi rétegek repesztésével igyekeznek fokozni a kihozatalt. Nem tudom, ilyen technológiát alkalmaznak-e vagy terveznek-e alkalmazni a Corvinus-projektben, de a dolog mindenképpen vizsgálandó, hiszen a nemzetközi gyakorlat szerint pont ilyen felhőszerű földrengés-eloszlást képes generálni a szénhidrogén-kutatás és kitermelés

– véli Aszódi.

Második számba vehető lehetőségként azt említi, hogy több geotermikusenergia-projekt létesült vagy van éppen tervben a térségben. Mezőberényben bő tíz évvel ezelőtt geotermikuserőmű-projektet valósítottak meg, Békéscsabán pedig fűtőmű létesül. Aszódi szerint az okoz problémát, hogy olyan technológián alapszanak, ami a világ más pontjain bizonyítottan hozzájárult indukált földrengések kiváltásához.

Aszódi Attila végezetül úgy értékeli, hogy a kérdés komoly, amely vizsgálatot és intézkedéseket igényel. Példaként említi a magyarországi törésvonalak felülvizsgálatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport