Ma van az eltűntek világnapja

2023.08.30. 07:26
A Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az eltűntek világnapján közös közleményt adott ki. Felhívják a figyelmet, hogy világszerte emberek százezrei tűnnek el, akik közül sokan soha nem kerülnek elő. A közleményben olvasható, hogy emiatt a tragikus trend miatt mennyire fontos a vöröskeresztes keresőszolgálatok munkája.

Augusztus 30-a minden évben az eltűntek világnapja. Ezen a napon emlékezünk az eltűntekre és felhívjuk a figyelmet a vöröskeresztes keresőszolgálatok tevékenységének fontosságára – olvasható a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának közös közleményében.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának Központi Keresőszolgálata 1870-ben jött létre. A Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok helyi keresőszolgálataival együtt világszerte azért dolgozik, hogy megvédje és visszaállítsa a megszakadt családi kapcsolatokat, felkutassa és azonosítsa az eltűnteket, valamint gondoskodjon az elhunytak méltóságáról és a családtagok támogatásáról.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold társaságok által keresett személyek száma 2022-ben 195 ezer főre nőtt a világban.

A keresőszolgálatok ebben az évben összesen 13 ezer embert találtak meg.

A Magyar Vöröskereszt az első világháború óta működteti keresőszolgálatát. 2023 első félévében 148 keresési kérelem érkezett, ebből 87 ügy már lezárult és 60 még folyamatban van.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos keresőszolgálati tevékenységek keretében a Magyar Vöröskereszt 2023 első felében 349 tereplátogatáson vett részt. A látogatásoknak több célja is van, többek közt, hogy tájékoztassák a menekülteket, valamint hogy tartsák a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik keresik rokonaikat.

A nemzetközi humanitárius jog védi az eltűnt személyeket, ideértve a fogvatartottakat is, háború idején és békeidőben is.

A Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hangsúlyozza, hogy az államoknak és a fegyveres konfliktusban részt vevő feleknek tartaniuk kell magukat a kötelezettségükhöz, hogy megakadályozzák az emberek eltűnését és felelősséget vállaljanak az eltűntekért, valamint hogy támogassák családjaikat.