Magának szerzett vért egy vérszegény beteg, de azt állítja, hogy nem kapja meg

2023.08.30. 16:52
Egy férfi a vérszegénysége miatt került kórházba, ezért a közösségi médiában próbált meg magának irányított véradással vét szerezni. Ez sikerült is, de a férfi most azt állítja, hogy kevesebb vért kapott, mint amennyi szükséges lett volna. A beteg kifogásolja, hogy nem adták oda neki a neki szánt vért.

Pap Balázs vérszegénysége miatt került a budapesti Szent János kórházba, ahol állítása szerint csak egy egység vért kapott, miközben háromra lett volna szüksége. Így néhány napja egy Facebook-bejegyzésben keresett önkéntes véradókat. 

A férfi bejegyzését később csaknem 2500-an osztották meg, és többen is irányított véradással adtak neki a szükséges vércsoportba tartozó nulla negatív vért. Végül összesen három egységnyi vért kapott, de szerinte ez csak az orvosi minimum volt.

Szóvá tettem, hogy bizonyítottan tudom, többen adtak le számomra vért, és szeretném, ha még kapnék. Akkor azt állították a kórházban, hogy egyetlen véradás volt, ami megfelel az én vércsoportomnak, de ez az információ nem felel meg a valóságnak

– mondta az RTL Híradónak Pap Balázs.

A csatorna az ügyben kereste az Észak-budai Szent János Centrumkórházat is, de nem válaszoltak a kérdéseikre. Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese szerint a budapesti férfi nem maradt ellátatlan. A férfi viszont úgy érzi, hogy a vérellátó másoknak adja a neki leadott vért.

Úgy érzem, hogy ha már nem tudják a lakosságot ilyen típusú vér adására buzdítani, kihasználták a lehetőséget, hogy ezzel a megosztással nagyon sok ilyen típusú vért tudtam szerezni a magyar egészségügy számára. De én ezt nem fogom megkapni, hanem ki tudja, ki kapja meg

– mondta.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja szerint a legtöbb vércsoportokból jelenleg négy-öt vagy több napra elegendő készlet van, tehát nincs vérhiány. Az említett vércsoportból is három napra elegendő vér van készleten.

A számok a nyári viszonylatokhoz képest, azt gondolom, hogy közepesen jók, talán a várakozásnak megfelelő adatokat mutatják

– mondta Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezési szakmai vezetője.