Egyesületet kell alakítani, ha valaki meg akarja tartani a balatoni stégét

2023.08.31. 10:51 Módosítva: 2023.08.31. 12:02
Tovább bonyolódik az illegálisnak minősített balatoni stégek elbontásának ügye, mellyel kapcsolatban Balatonmáriafürdőn fórumozott az helyi önkormányzat. A helyiek azt sérelmezik, hogy miért bontják el most a több évtizede álló stégeket.

A település polgármestere, Galácz György korábban elmondta, hogy 33 éves hivatalban töltött ideje alatt még egyetlen hatóság sem tett érdemi lépéseket az illegális stégek felszámolásáért, ezért azok egyre csak szaporodtak. Hozzátette, hogy a régi tervekben is szereplő 2-3 közösségi stég azért nem épült még meg, mert a sokszor nádasokat rongáló illegális bejárók miatt egyelőre nincs rá igény.

Tőkés Gábor biológus-mérnök szerint 2004 óta olyan a balatonmáriai partszakaszon illegálisnak minősülnek a sok esetben 60-100 éves lejárók.

Az ügyben Balatonmáriafürdőn tartott fórumot az önkormányzat a napokban. A Pecaverzum beszámolója szerint Galácz György polgármester az eseményen elmondta, hogy amennyiben egy engedély nélküli stégen szerepel név, akkor első körben a tulajdonost kérik meg, hogy bontsa el a bejárót, vagy szerezzen rá engedélyt. Ha ez nem sikerül, kell fizetni az akár több százezer forintos elbontatást.

Mint a Napi.hu írja, a jelenlévők nem értették, hogy a 60-100 éve létesült lejárók hogyan válhatnak illegálissá egy későbbi jogszabály alapján.

Balatonmáriafürdő hét-nyolc kilométeres partszakaszán már 120 illegális bejáró-stéget találtak

– emelte ki a polgármester, majd hozzátette, hogy ezek közül legfeljebb 21 kaphat engedélyt.

Az engedélyezési eljáráshoz egyesületet kell alakítani, ugyanis a vízügy kizárólag jogi személlyel tud kapcsolatot tartani.

Az utcai mólóközösségeknek tehát az engedély igényléséhez csatlakozniuk kell egy egyesülethez. Hogy megkapják-e vagy sem, arról végső soron a Somogy Vármegyei Kormányhivatal dönt.