Nagyon drága a tűzifa idén, bajban vannak a kereskedők

2023.09.01. 06:49
Jelentős mértékben emelkedett idén a tűzifa ára, így tavalyhoz képest alig van vásárló a tüzépeken. Az erdészek szerint amint beköszönt a hideg időjárás, tömegesen veszik majd a tűzifát, ami azonban készlethiányhoz vezethet. Sokan azt remélik, még csökkenni fog a fa ára.

Csaknem hatvan százalékkal esett vissza a tűzifa iránti kereslet tavalyhoz képest – mondta Begovácz Zoltán magánerdész az ATV-nek. Hozzátette, várhatóan szeptember közepére kifogynak a készletből.

Abban a pillanatban, ahogy bejön a hideg idő, olyan mértékű lesz a felvásárlás, hogy készlethiány lesz. Azt nem tudjuk, hogy az állami árak hogyan alakulnak majd, azt hallottuk, hogy 45 ezer forint körül lesz a standard ára

– mondta az erdész.

Hasonló tendenciáról számolt be egy nógrádi kereskedő is. Elmondása szerint az elmúlt évek forgalmának az egyharmadát sem érik el, ugyanis jelenleg túl drága a fa.

Egy debreceni tüzépen például az akác ára 7000 forint mázsánként, a tölgyé pedig 6500 forint. 

Azt vettük észre a keresletben, hogy kicsit csendesebb, mint a tavalyi év. Ez annak is betudható, hogy kivárnak, hogy az árak mennek-e lejjebb vagy feljebb. Akinek van pénze, az beraktároz, akinek nincs sok pénze, azok jönnek szép lassan csipegetni

– mondta Veres Gábor üzletvezető.

A kereskedők szerint a legmagasabb ár egy erdei köbméterért százezer forint volt, azonban ezt már a legtöbben nem igazán tudják, és nem is akarják kifizetni.