Elverte a jég az országot, több hullámban érkezik a hidegfront

374030643 10224948869614311 4745331204769663596 n
2023.09.03. 17:05
Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország délkeleti részére, nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzen a zivatar és a jégeső. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több területet is elvert a jégeső, volt, ahol kifehérítette a kerteket.

A hidegfront első hullámában több helyen ömlött a víz és a jég – írja az Időkép. Volt, ahol kiadós mennyiségű, apró szemű jég esett, kifehérítve a kerteket. 

Az első hullámban érkezett zivatarok az ország keleti felét, többségükben a keleti harmadot érintették. Napkeltekor bámulatos rózsaszín peremfelhővel érkezett meg északon a front, majd dél, délkelet felé haladva több helyen kísérte jég, felhőszakadás az útját.

Egy későbbi cikkükben arról írnak, kora délután Szlovákia felől újabb zivatarok léptek be az országba, melyek csaknem szabályos láncot alkotva vonulnak dél-délkelet felé. A zivatarok nyomában több fokkal visszaesett a hőmérséklet, egy csapásra szinte október végének megfelelő idő lett, 15 fok köré hűlt le a levegő.

Bükkszentkereszten már-már lapátolni lehetett a jeget.

A MetFigyelő, illetve az Időinfó-MetKép Facebook-oldalán több kép és videó is megjelent a durva jégeső következményeiről.

Riasztást adtak ki Magyarország délkeleti részére

Heves zivatar veszélye miatt riasztást adtak ki Magyarország néhány délkeleti járására. A villámlás mellett a zivatarokat kísérő szél, valamint a jégeső is problémát okozhat. Csongrád-Csanád és Békés vármegye egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: a kora reggel képződött zivatarok kora délutánra megszűnnek, illetve elhagyják az országot, de a Dunától keletre észak felől újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, amelyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át.

Vasárnap délután főként az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estére várhatóan mindenhol lecseng a zivatartevékenység.

(Borítókép: Hagymási Judit / Facebook)