A kormány számára stratégiai befektetés lehet a felsőoktatás

2023.09.04. 13:36
A kulturális és innovációs miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyban úgy fogalmazott, a kormány a felsőoktatást nem költségvetési tételnek tekinti, hanem stratégiai befektetésnek, ugyanazon a „polcon” van, mint a családpolitika.

„Partnernek kell lenniük a hallgatóknak, az egyetemeinknek és a kormányzatnak ahhoz, hogy kiaknázzuk a potenciált, amely ebben a csodálatos országban lakozik. A felkínált partnerséghez jó partnereket találtunk, olyan egyetemeket, amelyek korszerű, versenyképest tudást adnak a hallgatóknak” – fogalmazott Csák János a rendezvényen, amely egyúttal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szenátusának tanévnyitó ünnepi ülése volt.

A hallgatókhoz szólva rámutatott, a tudás és a kultúra akkor lesz igazi érték, ha szolgálja a közösséget. Diplomásként a magyar elit részei lesznek, ami felelősséggel jár,

a magyar jövő nyugszik a vállukon, ebben van a partnerség

– mondta.

Gyuricza Csaba rektor közölte, több mint ötezren válnak a MATE hallgatóivá, mind az öt campuson nőtt a diákok száma, noha nem éltek a ponthatár-leszállítással, mert az az erős egyetem, aminek sok jó hallgatója, infrastruktúrája, oktatói és kutatói vannak.

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke azt emelte ki

az egyetemen nincs politikai befolyás, az alapítvány kuratóriuma szakemberekből áll

– fogalmazott.