Saját zsebből fizetik ki az orvosok az egészségügyi szakdolgozók béremelését

2023.09.06. 06:25
Hiába tett ígéretet korábban többször is Takács Péter egészségügyi államtitkár arra, hogy a szakdolgozók bérét megemelik 18 százalékkal, ez azóta sem történt meg. A háziorvosok és fogorvosok éppen ezért kénytelenek saját zsebből finanszírozni szakdolgozóik emelését, a jogszabály ugyanis kötelezi őket erre.

Takács Péter egészségügyi államtitkár tavasszal azt ígérte, júliustól 18 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók alapbére. Akkor azt mondta, a háború és a szankciók által okozott rendkívüli kiadások ellenére – a kormány korábbi vállalásának megfelelően – folytatódik az egészségügyi szakdolgozók és az egészségügy egyéb – gazdasági, műszaki, pénzügyi, számviteli – területein dolgozók alapbérének emelése.

Augusztusban közösségi oldalán arról posztolt az államtitkár, hogy az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó, harmadik lépcsős béremelést az alapellátás asszisztenseinek is biztosítani fogják öt-hat munkanapon belül. Pár nappal később a Belügyminisztérium honlapján közzétették a praxisokat érintő rendelettervezetet, amivel szemben több háziorvosnak volt ellenvetése.

Az RTL Híradójának nyilatkozó háziorvos szerint jogszabály kötelezi őket arra, hogy már a megemelt béreket utalják, ennek a fedezetét viszont még a mai napig sem kapták meg. A háziorvosok emiatt nehéz helyzetbe kerültek.

Saját zsebből kifizették az asszisztenseknek a béremelését, úgymond megelőlegezték az államnak azt a bértömeget, amelyet nem adtak oda eddig

– nyilatkozta Keczéry Attila András háziorvos.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint 3 milliárd forintot kénytelenek így meghitelezni az egyébként is nehéz anyagi helyzetben működő praxisok. A csatorna kereste a Belügyminisztériumot, hogy miért késik az utalás, és az mikor érkezhet meg a vállalkozások számlájára, de adásukig nem kaptak választ rá.