L.L. Junior nyílt levelet írt Orbán Viktornak

2023.09.08. 13:50
Péntek kora délután írt nyílt levelet L.L. Junior zenész-előadóművész Orbán Viktor miniszterelnöknek, amit Facebook-oldalán tett közzé. A zenész levelében megfogalmazta, aggasztja a magyar romák megítélése és helyzete.

Lesi László Junior, közismert nevén L.L. Junior pénteken szólt Orbán Viktor miniszterelnökhöz Facebook-oldalán keresztül. 

A zenész leírta: hazafiként gondol magára, és kiemelte, több száz évre visszanyúlik zsidó és cigány felmenőinek száma, akik életükkel hozzátettek a „mindenkori magyar társadalomhoz, gazdasághoz és kultúrához”.

Mint fogalmazott, annak ellenére, hogy a magyar társadalom több mint 10 százalékát a romák teszik ki, még mindig rengeteg indokolatlan diszkriminációval kell szembenézniük. 

E problémájával kapcsolatban kérte Orbán Viktor segítségét, akitől két döntés meghozatalát kérte.

  1. a magyar kormány szigorítsa a szabályokat a szúró-vágó eszközök közösségbe vitelével kapcsolatban, és azok használatáról edukálja megfelelően a 25 év alattiakat,
  2. segítse a „cigánybűnözés” és „cigánybűnöző” kifejezések kivételét a magyar közbeszédből. 

Elmondása szerint ezt azért érzi fontosnak, mert valós kockázatnak látja, hogy „egyes kisebbségek vagy sérülékeny csoportok ezeken a helyi szinteken célpontokká váljanak”. Hozzátette, hogy közel hárommillió ember támogató szavazatát jelenti a magyar romák száma, így politikai szempontból is csak a javára válik, ha segíti ügyüket. 

Mindnyájan békére és harmóniára vágyunk, csakúgy, ahogyan ennek a nagyszerű országnak a sokszínű és értékes társadalma több mint ezer éve már. Ezt én magam is szolgálni szeretném. Kívánok a munkájához további sok erőt és egészséget

– zárta posztját L.L. Junior.