Egészségügy: tovább drágulhat az életünk

2023.09.09. 09:00
A magas rezsi- és a gyógyszerárak miatt állhat fenn a kórházak 100 milliárd forintos adóssága. A korábbi egészségügyi miniszter szerint viszont a kórházak beszállítói felé áll fenn a tartozás. Amennyiben a beszállító cégek megszűnnek, még drágább lehet az egészségügy.

A közbeszerzési és ellátási főigazgatóságtól várja a kormány a kórházak adósságállományának csökkenését – közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter az ATV-nek úgy nyilatkozott, a rezsi, illetve a gyógyszerek magas ára okozza az adósság 75-80 százalékát. 

Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter viszont úgy látja, a kórházak beszállítói felé áll fenn a tartozás jelentős része, akiket a megszűnés fenyeget, aminek következményeképp még drágább lehet az egészségügy.

Kökény Mihály közölte, 

a becslések szerint a kórházak adóssága jelenleg 100 milliárd forint körüli összegre tehető.

Hozzátette, a júliusi adatok szerint a fekvőbeteg-ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága egyetlen hónap alatt 14 milliárd forinttal emelkedett.

Kökény Mihály szerint az egészségügyi intézmények emiatt a beszállítóik felé halmoznak fel tartozásokat, akik közül sokakat a megszűnés fenyeget.

Idetartoznak ugye nem csak a gyógyszercégek, hanem az orvosi eszközök, műszerek, beszállítók, karbantartók, ez egy nagyon-nagyon jelentős összeg, ők még mindig várnak a pénzükre, ott nem történt semmilyen adósságrendezés

– fogalmazott a korábbi egészségügyi miniszter.

Megduplázódtak a gyógyszerárak

Takács Péter egészségügyi államtitkár az adósságrendezéssel kapcsolatban a magas rezsiárakat és a gyógyszerárak megduplázódását emelte ki. Takács Péter hangsúlyozta, a kormány a kórházak energiaszámláit már javarészt kiegyenlítette.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a különböző intézmények felszereltsége és energiahatékonysága között jelentős különbségek vannak, amit a kormány egy új állami intézménnyel kíván kompenzálni.

,,A közbeszerzési és ellátási főigazgatóság lett az a szervezet, ami mostantól szervezi majd a kórházaink üzemeltetését, és ez a hendikep, amit az egyes kórházak szintjén gyakorlatilag lehetetlen kezelni, akkor könnyebben kezelhetővé válik, hogy ha minden rendelkezésre álló forrás és erőforrás és minden keletkező költség egy helyen lesz"

– részletezte az egészségügyért felelős államtitkár.