Hangos lövéseket lehetett hallani a Balatonnál

2023.09.09. 20:02
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pénteken arra hívta fel a fonyódiak és a nyaralók figyelmét, hogy az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon gázágyúval riasztják el a kárókatonákat. Hozzátették, a tevékenység a halállományt védi.

„A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen. A berendezést a halállomány védelme érdekében használjuk, a gazdasági károk megelőzésének céljából” – írta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Mint írták, mikor nem indokolt a gázágyú használata, akkor sörétes fegyverekkel próbálják távol tartani a kárókatonákat. Ebből kifolyólag ezeket a lövéseket is lehetett hallani.

Hozzátették, a gázágyú használatakor mindig törekednek rá, hogy minimálisan zavarják Fonyód város lakosságát, ezért a gázágyú nem a város irányába adta le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, mindig kikapcsolják.