Ezért változtatott a kormány a földvásárlás szabályain

2023.09.09. 16:08
Szeptember 6-ától hatályos „a földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól” szóló kormányrendelet.

A jogszabály lényege: amíg az ukrajnai háború, illetve a Magyarországon emiatt kihirdetett háborús vészhelyzet tart, addig szántóra, legelőre és rétre nincs elővásárlási joga annak, aki az adott földterülettől 20 kilométerre levő településen lakik – számol be erről a magyarnarancs.hu.

A portál szerint például budapesti lakosok vásárolhatnak földeket a főváros közigazgatási határától 20 kilométerre; ha van aranykalászos gazda bizonyítványuk, akkor 10 hektárig, ha nincs, akkor csupán 1 hektárig. Kertet, szőlőt és gyümölcsöst azonban vehetnek az elővásárlási jogra jogosultak.

A portál szerint nem világos, mi az a specifikus háborús helyzet, ami érinti a szántókat, legelőket, réteket, de a kertet, szőlőt, gyümölcsöst, nádast, erdőt nem.

A cikk szerzője szerint a változtatásra azért volt szükség, hogy – a portál által korábban megszellőztetett panamagyanús ügyekben is – több vállalkozó földeket tudjon vásárolni Siófok környékén.

Csak szántó, legelő és rét művelési ágban

A mostani változtatásról szólva Litresits András ügyvéd a magyarnarancs.hu-nak elmondta, a földforgalmi törvény alapján „mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld: a föld fekvésétől (belterület, külterület) függetlenül valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő és fásított terület művelési ágban van nyilvántartva, továbbá az olyan, művelés alól kivett területként nyilvántartott földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartásban Országos Erdőállomány Adattárban erdőként nyilvántartott terület jogi jelleg van feljegyezve”.

A szeptember 6-i módosítás tehát csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet és alrészletek esetében engedi alkalmazni azon júliusi rendelkezést, ami szerint ezekre nem áll fenn elővásárlási jog. Ebből az következik, hogy

a szőlő, gyümölcsös, kert, nádas, erdő és fásított terület vonatkozásában nem kell alkalmazni a júliusi módosítást, így ezekre továbbra is fennáll az elővásárlási jog,

ergo július 1-jéhez képest visszaállt az eredeti állapot, mert a módosítás újra biztosítja az elővásárlási jogot ezen besorolású területekre – írja a portál.