Ungár Péter: A Mikulás halott, kedves barátaim!

2023.09.09. 15:21 Módosítva: 2023.09.09. 16:43
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja bemutatta az EP-listáját, ahol a listavezető Ungár Péter lett. A társelnök ígéretett tett arra, hogy üres dolgokról nem, annál inkább a lényegről fognak beszélni.

„Köszönöm az LMP – Magyarország Zöld Pártjának, hogy az európai parlamenti választásokon listavezetőnek választott. Ígérem, meg fogom szolgálni a bizalmat. Jó kampány lesz, érdekesek leszünk, visszakerülünk oda, ahová a történelem szán minket” – kezdte beszédét Ungár Péter. Az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke szerint az elmúlt 30 év a magyar politikában arról szólt, hogy nincs itt az idő az érvelő, higgadt vitára, mert mindig ég a ház". 

A mi állításunk az, hogy nem ég a ház, és most van idő a vitára

– szögezte le a politikus. Szerinte egyik LMP-s politikus sem fog arról beszélni, hogy a pártra leadott szavazat automatikusan csökkenti az inflációt, vagy növeli a béreket. Olyat sem fognak mondani, hogy Magyarország varázsütésre Nyugat-Európába kerül, Hollandia és Belgium közé valahová.

Nem fogunk olyan dolgokról beszélni, amelyek üresek, hanem arról beszélünk, ami a lényeg

– mondta az országgyűlési képviselő. 

Nincs szövetségi rendszer megfelelés nélkül 

Ungár Péter szerint a radikális ellenzéknek egy dolog fontos: ami nyugati, az jó. „Angela Merkel német kancellárt ezek az emberek miatt kellett szeretni. Csak most látjuk, milyen eredménye volt annak, hogy lepaktált Vlagyimir Putyinnal” – mondta a zöld politikus, aki szerint jelenleg Macront kell szeretni, pedig a francia elnök az ipari lobbi mellé állt a zöld átállás helyett.

Úgy véli, a magyar kormánypárt sértődött, hogy ők nem részei ennek a társaságnak. Ők azok – fogalmazott a politikus –, akiket meghívnak egy házibuliba, és a konyhában pufognak arról, hogy milyen rossz a zene.

A magyar külpolitikai gondolkodás tragédiája nagyon egyszerű: nem tudjuk, hogy hol vagyunk. Úgy teszünk, mintha Párizs fontosabb lenne, mint Varsó. Mi pontosan tudjuk, hogy Közép-Európa keleti felén vagyunk, és nincs olyan EP-választás, ami ezen a helyzeten változtatni tudna

– szögezte le beszédében a 32 éves politikus.

„Nincsenek morálisan helyes birodalmak, nincsen gazdasági hatalom politikai nélkül, nincs szövetségi rendszer megfelelés nélkül, nincsen földi mennyország. A Mikulás, kedves barátaim, halott!” – tette hozzá Ungár Péter. 

Nem eladó a víz, a termőföld és a méltó idős korunk

„Az LMP-sek külföldön nem szégyellik, hogy magyarok. Büszkék vagyunk rá akkor is, ha ezt a kormányt ellenezzük. Aki szégyelli a magyarságát, mert nem ért egyet ezzel a kormánnyal az ne foglalkozzon hazánk közügyeivel” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Szerinte, aki azt állítja, hogy az EP-választáson vissza lehet hozni a pénzeket kórházakra vagy oktatásra, az hazudik a választóknak. 

Ungár Péter szerint azért fontos, hogy magyar is legyen a zöld frakcióban, hogy az egész zöld átállás Európában ne egy hazug üres nyugati ígéret maradjon. 

A zöld politikus úgy véli, most bukik meg az az elmélet, ha a nagyvállalatok jól érzik magukat Magyarországon, akkor jó a polgároknak is. Tudjuk, hogy ennek az ellenkezője igaz” – tette hozzá a képviselő.

A nagyvállalatok miatt átírták a munka törvénykönyvét, nekik kell a legkevesebbel hozzájárulniuk a magyar költségvetéshez. Most azt kérik, hogy adjuk oda a természeti értékeinket, adjuk oda a jövőnket a multiknak

– fogalmazott Ungár Péter, majd hozzátette: nem eladó a víz, nem eladó a termőföld, a lakóhelyünk, az egészségünk, az oktatásunk és a méltó idős korunk.

Menjen el a hegyekbe partizánnak! 

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja társelnöke úgy véli, egyszer már kudarcot vallott az ellenzék stratégiája. 

Orbán Viktor leváltásának ma nincs többsége. De Orbán Viktor kisebbségben van abban a kérdésben, hogy legyen-e Magyarország akkumulátorgyarmat

– jelentette ki a zöld politikus. Hozzátette: aki nem ezzel foglalkozik, hanem egyszemélyes egyházként moralizál folyamatosan, az inkább menjen el a hegyekbe partizánnak, de ne foglalkozzon képviseleti demokráciával. 

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja bemutatta a párt EP-listáját

  1. Ungár Péter
  2. Schmuck Erzsébet
  3. Tetlák Örs
  4. Kanász-Nagy Máté
  5. Hohn Krisztina
  6. Kendernay János
  7. Hanák Gábor