Második világháborús szerelmes levelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy magyar katona

2023.09.10. 13:04
Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmes levelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vasárnap a Facebook-oldalán.

A parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy antikváriumban, egy könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írott és Kassán feladott levelére. A szép sorok felkeltették érdeklődését, így megvette a könyvet, benne a levéllel, majd nyomozásba kezdett, hogy felderítse a szerelmes sorok történetét.

Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzérosztály, első üteg katonájaként. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának”, és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni, írja az MTI.

A levelet Aszalóra címezték, a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy

Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, azonban a férfi hadifogságba került, végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni.

A világháborút, majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben halt meg, nem sokkal később szerelme is meghalt.

A házasságból két gyermekük született, a fiatalabb, Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

A helyi toborzóiroda katonájának azt nem sikerült kiderítenie, hogy a levél milyen körülmények között került az antikváriumi könyvbe, és az sem derült ki, hogy a címzett megkapta-e a levelet. A parancsnokság a bejegyzésben azt írta,

a néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló levelet nyolcvan évvel később, szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának.

Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn édesapja háborúbeli írásaiból – írta az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Facebook-bejegyzésében.