Az azeri gazdasági miniszterrel tárgyalt Orbán Viktor

2023.09.11. 14:48
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Mikajil Dzsabbarovot, Azerbajdzsán gazdasági miniszterét, a megbeszélésen elsősorban az energetikai együttműködésről volt szó - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson – melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is – Orbán Viktor Magyarország energiabiztonsága szempontjából fontos fejleménynek nevezte, hogy a korábban megkötött szerződések alapján az azeri energiavállalat júliusban megkezdte a földgáz betárolását a magyar tárolókba. Ezzel immár valós fizikai gázszállítási kapcsolat létesült országaink között – mondta.

Arról is szó volt a tárgyaláson, hogy több magyar vállalat terjeszkedik sikeresen Azerbajdzsánban, és további magyar befektetések is napirenden vannak.

A karabahi újjáépítés kapcsán elhangzott: az azeri fél már kijelölte azt a települést, melynek újjáépítését a tervek szerint magyar vállalatokra bízzák – ismertette Havasi Bertalan.

Orbán Viktor kiemelte, hogy hazánk évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel azerbajdzsáni diákok számára magyarországi tanulmányok folytatására.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy a miniszterelnök októberben Kínába utazik a kínai–magyar kapcsolatok további erősítésének céljából.