Nincs elég busz Szegeden, ezért 35 éves leselejtezett trolikat bérelhetnek a BKK-tól

2023.09.11. 10:55
Régebbi, Budapesten leselejtezett Ikarus trolikat bérelne Szeged, mert a jelenleg használatosak már nem javíthatók gazdaságosan. 2024 márciusáig megérkezhetnek a városba az új SOR-trolik, de nem ezzel áll összefüggésben a bérlés. A város állítása szerint csak a tartalék csuklós járműállomány növeléséhez szükségesek a bérelni kívánt járművek.

Szegeder nevű portál írásbeli kérdésére válaszolva a Szegedi Közlekedési Központ (SZKT) elismerte, hogy valóban tervben van a régi Ikarus trolik bérlése, és azt írták, hogy ez nem annyira az egyébként szerződés szerint legkésőbb 2024 márciusáig leszállítandó SOR-trolikkal van összefüggésben. Ezeknek a gyártása már előkészületben van, de az idősödő csuklós Skoda 15Tr-ek kiváltása miatt kellhetnek.

A Skodák egy része gazdaságosan már nem javítható, így a jobb állapotú használt trolikat bérelnék.

A bérelni kívánt járművek 35 év környékén vannak, és nem különböznek sokban a vállalat szerint a jelenleg használt Skodáktól.

Sőt, takarékosabb is a Budapesten most leállított, húsz darab Ik-280T GVM típus, mivel van bennük fékenergia-visszatápláló technológia – írták. 

A BKV elismerte, hogy a két közlekedési vállalat között „jelenleg a szerződés véglegesítése zajlik a GVM típusú trolibuszok bérlése kapcsán”. Az egyeztetések során szó esett Volvo 7700A típusú autóbuszok bérléséről is, ez jelenleg előkészítési szakaszban van.

Szegeden egyébként 2021 márciusával nem közlekednek már régi Ikarusok, sem a buszok, sem a trolibuszok.